сряда, 23 август 2017, 10:50 ч.

Гол PR на ГЕРБ

Прокуратурата прекратила делото "Цанков камък" под носа на Борисов!

BNews.bg

Прокуратурата прекратила делото "Цанков камък" под носа на Борисов!

Казусът с делото "Цанков камък" : 7 години Софийската градска прокуратура (СГП) е държала на трупчета разследването на проекта. Производството е прекратено едва през май т.г., става ясно от електронната система за справки на държавното обвинение. До приключването на броя от СГП не отговориха на въпросите на "Сега" по делото. Така не се разбра защо това производство е мотано толкова време и с какви мотиви е прекратено. Премиерът Бойко Борисов, който като подател на сигнала би трябвало да е получил постановлението за прекратяване, също не говори по темата. Не е ясно дали е атакувал прекратяването пред по-горната прокуратура и дали в новия сигнал на ГЕРБ по темата "Цанков камък" има нови данни.

Казусът е любопитен с оглед на кампанията на ГЕРБ през последните 10 дни и новината, че ще сезира прокуратурата по случая. Като подател на сигнала Борисов би трябвало да е информиран, че делото наскоро е прекратено и че няма как да сезира прокуратурата отново за същото. 

Магистрати припомнят пред "Сега", че разследването за хидровъзела е образувано през 2010 г. по доклад на Българския енергиен холдинг. Към това разследване е "пришит" и сигналът на Борисов тогава. Разследвано е създаването и изграждането на язовира. Търсени са и нарушения при обществените поръчки. 

Съобщение на прокуратурата от 2011 г. гласи, че "получените на 22 март 2010 г. доклади от министър-председателя Бойко Борисов до главния прокурор, съдържащи данни за неправомерни действия на длъжностни лица от НЕК, са изпратени още същия ден по компетентност на СГП. По повод всеки доклад е образувано досъдебно производство". 

Първото е срещу виновни длъжностни лица от НЕК за дейността на предприятието АЕЦ "Белене". "Второто досъдебно производство е образувано с постановление на СГП от 29 март 2010 г. срещу виновни длъжностни лица от НЕК за длъжностно престъпление(Цанков камък)." Преди 6 г. е уточнено, че и по двете дела са назначени финансово-счетоводни експертизи.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари