сряда, 23 август 2017, 15:00 ч.

На 1-ви януари 2018 г. великият чирпанлия става на 140 години!

НАЙ-СЕТНЕ: Домът на Яворов отваря врати през есента! Вътре е...

BNews.bg

НАЙ-СЕТНЕ: Домът на Яворов отваря врати през есента! Вътре е...

Най-късно в началото на октомври къщата музей на Яворов в София отново ще отвори врати за посетители, съобщава TV+. Емблематичната сграда на ул. „Ракосвка“ 136 е затворена вече повече от година. През последните 20 години остава нерешен проблемът за нейната собственост. Сега диалогът между държавата и частния собственик е подновен, обявиха от управата на музея.

През пролетта на 2016 г. къщата музей на Пейо Яворов в София отвори врати след цялостен ремонт на фасадата, преди който тя беше в окаяно състояние.

Иво Милтенов, уредник на къщата-музей на Пейо Яворов в София:
"Не само хората, които ежедневно виждам тука по тротоарите, но и широкият кръг от ценители останаха щастливи от това, че тая къща промени имиджа си".

Два месеца след ремонта миналата година тя отново затвори след еднолично решение на нейния собственик. Тогава започнаха преговори между него и държавата. Те обаче бяха спрени при смяната на правителството. В момента диалогът е възобновен и музеят се подготвя да отвори отново врати.

Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей 
"Според нашите договорености, до месец – месец и половина къщата ще бъде отворена за индивидуални посещения. Защото великият чирпанлия става на 1-ви януари 2018г на 140 години. Ние не можем да посрещнем неговата кръгла годишнина с тази табела, че сградата е опасна за посетители и няма да бъдат допускани вътре в нея".

За уредника на къщата музей, който заема поста от 30 години, предстоящото й отваряне е повод за нескрита радост.

Иво Милтенов, уредник на къщата-музей на Пейо Яворов в София:
"Къщата е станала като символ на софиянци и то символ на една култура, на една специалност, защото самият Яворов е специален".

Назад във времето често освен любителите на литературата и историята къщата музей е била посещавана и от чужденци, разказва уредникът. В различните епохи хората си остават притеглени от лириката на поета и мистерията, забулила личния му живот.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари