понеделник, 11 септември 2017, 10:31 ч.

Резилът на маргиналите!

Петър Стоянов: В дясното няма солидарност за разлика от ГЕРБ и БСП!

BNews.bg

Петър Стоянов: В дясното няма солидарност за разлика от ГЕРБ и БСП!

Най-големият проблем от комунизма е промяната на манталитета, смята Стоянов

Основната характеристика на 9-и септември е разделението, но проблемът е, че обществото продължава да е разделено и сега. Това заяви експрезидентът Петър Стоянов пред bTV. 

"Толкова години след рухването на комунизма, хората, които са продали душите си, за да служат на този комунизъм, продължават да ненавиждат всеки честен и почтен човек, защото в неговото лице се оглеждат като в огледало, виждат своето безчестие. Това е следа, която ни преследва толкова години. Тук намирам в психологически план моралното развращаване, с което комунизмът допринесе за днешната деморализацията на българското общество. Това е големият проблем – промяната на манталитета. Много от тези хора ловко се нагласиха и се възползваха от днешната система", коментира той. 

Стоянов подчерта, че Деветосептемврийската революция "промени коренно българския манталитет. От страна с истински хора днес се превърнахме в страна с корупция в най-черни краски". По думите му е обяснимо, че младите хора, които не са живели по времето на комунизма, бленуват за твърда ръка, което важи и за някои от тези, които гледат с носталгия на времето на баничките по 15 ст.

Десният човек не е онзи, който вдига лозунги и служи на собствената си суета, желаейки да бъде най-десния или единствения десен. Десният е онзи, който се грижи са семейството си, за градинката пред блока си, за собствената си къща, който плаща данъците си, който е почтен към хората около него", допълни експрезидентът.

Той не скри разочарованието си, че десницата в момента е избутана в ъгъла на политическата сцена. 

"Докато в редиците на БСП и ГЕРБ виждаме някаква партийна солидарност, дори при големи скандали, то при нас в десницата не само, че нямаше солидарност, а се виждаше омразата един към друг. Вечната суета кой да е най-десен разруши тъканта на десницата. Това за мен е необяснимо", коментира Петър Стоянов. 

"Аз дълго време си бях изработил защитна броня, особено след като загубих изборите, и казвах, че няма да участвам в политиката, дори под дулото на пистолета, сега разбирам колко глупаво и лекомислено е било това. Това не означава, че ще се върна в политиката. Истината е, че всеки съзнателен българин, който може да помогне с нещо, трябва да го направи. Това е чест и достойнство, но трябва да се запазиш от съблазните", каза още той. 

Петър Стоянов коментира и мястото на Георги Марков в българската историческа памет. 

"Той се занимаваше с психологията на комунизма, с механизмите, които ги движат и от тази гледна точка той беше може би най-ненавижданият човек от комунистическия режим в България. Талантливите му текстове се слушаха много по радио Свободна Европа. Беше приближен до личния кръг на Тодор Живков и те смятаха това, което прави, за истинско предателство от гледна точка на мафиотското кланово мислене – човек, който е допуснат до клана, а след това тръгва срещу него едва ли не, беше обявяван за предател. Но най-важната причина е, че дотогава се създаваше мит, че за разлика от лекомислените чехи, поляци, словаци, унгарци, чиито интелектуалци редовно критикуваха своя режим, пишеха писма срещу него, се смяташе, че българската интелигенция безропотно е строена зад комунистическата партия, начело с нейния ръководител Тодор Живков. Точно Георги Марков разби този мит. Той всъщност изми лицето на българската интелигенция. И сега все още има хора, които правят сериозни опити да го дискредитират, да го маргинализират. Това означава, че Георги Марков нанесе тежък удар на комунистическата система", категоричен е Стоянов.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Observer - 14:20, 11 септ.

    Драги ми Петьо, отново се усеща, че си се объркал...За нещаjd ставащи днес, търсиш корените в септември 1944 година, вместо, да анализираш онова, което стана в края на 1989 и след това... Тогава и ти участваше активно в демонтажа на системата... демонтирахте я успешно и не създадохте нищо ново! Рушахте заводи, предприятия, паметници... Браво, сега вероятно си осигурен добре финансово и затова пускаш тънкия си неприятен дъх към обществото, защото ти само каза няколко изречения тогава, уж, че се разграничаваш от останалите, но предпочете да си останеш в схемата на социално доволен. Питам те, какъв беше ти преди 1989 и какво направи, за да подобриш политическата обстановка тогава? Питам те, защото си се снишавал вероятно гъвкаво докато отминат бурите....НЕДЕЙ ДА МИ ОТГОВАРЯШ! Много направи за себе си след като дойде свободата... Не зная защо обаче, не си траеш, а сепизодично отделяш някакви неясни миризми за обстановката в България и понеже те е срам да си признаеш собствения принос, отново хвърляш празни гилзи в миналото. Никога не чук от теб, за когото гласувах, къде ти сбърка! Е, наистина политически си по-мек от Мавъра. Той бе безогледен лапач, щом викаше подчинените си ченгета в сауната от страх да не го подслушват... но историята, знай, Петьо, няма да те оправдае! Ти не направи другата крачка, тази встрани, предпочете уюта и празнословните думи към пасмината наоколо. Така, както правят и всички хрантутници след теб! Желая ти все пак да си здрав и да дочакаш, онази обществена справедливост и "благодзарност", която заслужаваш, както и всички след теб! Ти, Иван и Симеон, и Сергей, и Бойко...всички пръкнали се в котилото на социализЪма! Там където нямаше гладни, образованието и здравеопазването не бяха рекетьорски институции, а МВР неи беше и не смееше да е мафиотска структура!

  • Observer - 14:05, 11 септ.

    Драги ми Петьо, отново се усеща, че си се объркал...За неща ставащи днес, търсиш корените в септември 1944 година, вмчесто, да анализираш онова, което стана в края на 1989 и след това. Тогава и ти участваше активно и демонтажа на системата. И я демонтирахте успешно! Браво, сега вероятно си осигурен добре финансово и затова пускаш тънкия си неприятен дъх към обществото, защото ти само каза няколко изречения и предпочете да си останеш в социално задоволен. Питам те, какъв беше преди 1989 и какво направи, за да подобриш политическата обстановка тогава, питам те защо само отделяш някакви неясни миризми за обстановката в България и понеже те е срам да си признаеш собствения принос, отново хвърляш празни гилзи в миналото. Историята, знай, Петьо, няма да те оправдае! Както и всички хранттутници след теб! Желая ти все пак да си здрав и да дочакаш, онази обществена справедливост, която заслужаваш! Ти и Иван и Симеон и Сергей и Бойко...всички родени от котишлото на социализЪма!

  • Миро - 13:42, 11 септ.

    Червей!!!

Напиши коментар

Коментари