сряда, 13 септември 2017, 13:20 ч.

Днес се очаква да бъдат разгледани документите на близо 60 деца

Пламен Таушанов: Директорът на Фонда за лечение на деца еднолично е решавал кой външен експерт да даде становище

BNews.bg

Пламен Таушанов: Директорът на Фонда за лечение на деца еднолично е решавал кой външен експерт да даде становище

При  д-р Тинка Троева, бившата вече директорка на Фонда за лечение на деца, структурата е работела с по-малко проблеми, отколкото при предшественика й проф. Владимир Пилософ. Но все пак редица лоши практики са се запазили. Това посочиха в студиото на „Тази сутрин” бившият член на Обществения съвет към фонда Пламен Таушанов и Анна Илиева, която и към момента е част от съвета.

След уволнението на директора на Фонда за лечение на деца, днес се очаква да бъдат разгледани документите на близо 60 деца. От Обществения съвет на фонда посочиха, че няма забавяне при разглеждането на документи и изпращането на пациенти за лечение.

МЗ обясни освобождаването на Троева с регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти.

„През 2016 г. във фонда са употребени 26 млн., през 2015 г. – 16 млн. за същото количество деца. Къса се връзката между директора и Обществения съвет – директорът еднолично решава кой външен експерт да даде становище, често има много грешки или падат в съда”, обясни Таушанов. 

„Проблемите във Фонда започнаха през 2013 г., когато беше Таня Андреева министър, защото започнаха незаконосъобразно да спират деца от лечение, за да се насочат към определени лечебни заведения ”, заяви Таушанов.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари