сряда, 13 септември 2017, 18:19 ч.

От 2019

Такса смет - според изхвърления боклук

BNews.bg

Такса смет - според изхвърления боклук

От 2019 година размерът на такса смет ще зависи от три фактора по избор - според количеството изхвърлен боклук, според големината на имота и според броя на хората, които живеят в него.

Това гласят промените в Закона за местните данъци и такси, гласувани днес в парламента на първо четене. Те бяха гласувани със 112 гласа „за“, 38 „против“ и 33 „въздържали се“.

Според мотивите на вносителите от Министерски съвет въвеждането на принципа „замърсителят плаща“ ще представлява финансов стимул, както за лицата да намалят количеството на генерираните отпадъци, така и за общините – да оптимизират разходите по събиране, транспортиране и третиране на отпадъците. Предлага се водеща основа за определяне размера на такса смет да бъде количеството на битовите отпадъци.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари 2019 година.

От БСП обясниха, че няма да подкрепят промените, тъй като такса смет щяла да се вдигне.

„Чух, че кметът на Димитровград е изчислил, че в селцата таксата смет ще се вдигне 10 пъти“, заяви Дора Янкова от червената партия.

Според нея проблемът си е на ГЕРБ, тъй като са обещали данъците да не се увеличат.

„Предупреждаваме гражданите, че ще се увеличи такса смет, общините не са готови да създадат такава организация“, добави тя.

Според Менда Стоянова общините трябва да бъдат по-гъвкави, като никой не ги задължава да приемат една основа за прилагане на мярката за такса смет и тя може да бъде и комбинация.

Манол Генов от БСП също разкритикува законопроекта и подчерта, че в него липсва реална оценка за въздействие на новия механизъм. Той попита Менда Стоянова, ако е кмет на Пловдив как ще преброи хората в кв. „Столипиново“, как ще определи размера на таксата и как ще я вземе.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Алчните! - 09:58, 14 септ.

    Алчните собственици на огромни за нуждите им сгради фактически са създали и създават най-много боклуци, а за това по новите промени ще трябва да плащат другите членове на обществото.

  • БРАВО! - 21:50, 13 септ.

    Браво! Така трябва! Не може един коптор от 50 кв, в който живеят 7-8 олигофрена, цапащи като свини, да плащат по-малко от мен, който живея в 102 кв само с жена си и детето си и имаме 100 пъти по-малко боклук.....А комунетата ще пищят,то е ясно.

Напиши коментар

Коментари