сряда, 13 септември 2017, 19:41 ч.

Пак съдебна излагация на властта

Президентът обяви дипломатично, че няма да подпише указа за новия шеф на ВАС

BNews.bg

Президентът обяви дипломатично, че няма да подпише указа за новия шеф на ВАС

Всички ние платихме цената за КТБ. Случаят с КТБ трябва да се реши в България, а не в чужбина. Така ще придобием самочувствие и вяра, че сами може да градим своето бъдеще. Затова призовах г-н Василев да се яви тук, пред българския съд, и даде показания, защото така те могат да имат стойност. А това, че президентът отделя такова внимание на случая, е гаранция за неговата сигурност.

Аз съм на страната на закона. В дух, в желание за прозрачност публикувах стенограмите за КТБ, а не като моя предшественик.  Така отговори на въпрос дали е на страната на Цацаров или на другата страна президентът Румен Радев.

Стана нещо много важно. Обществените очаквания бяха разколебани между прокуратурата,  съда и президентската институция. Истината трябва да се търси в съда, там му е мястото, добави Радев.

Във връзка с искането на група граждани и организации да не подписва указа за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС, Радев заяви, че в момента проучва всички страни на този въпрос. Чолаков бе избран от пленума на ВСС в понеделник с 20 гласа на магистратите.

"Редно е от процедурна гледна точка новият предсесател на Върховния административен съд да е избран от новия състав на Висшия съдебен съвет.  За първи път ще имаме съдебен съвет, избран по новите правила, приети с промени в конституцията през 2015 г. А и този нов ВСС ще работи с този председател на ВАС. Така би било логично според мен.", каза още президентът Румен Радев.

"Първо, мисля, че в този момент никъде не пише, че Русия е пряка заплаха", коментира Радев ситуацията с Русия.

Така той отговори на въпроса за приетия от правителството доклад за състоянието на  националната сигурност за 2016 г. Предстои той да бъде гласуван от парламента.

"Основната теза е, че руските действия застрашават действията за единна, мирна и свободна Европа. Не е лошо да проследим през последните месеци, когато докладът е изготвен, какво са правили лидерите на тази свободна и мирна Европа. Макрон се среща с Владимир Путин. Меркел поддържа непрекъснат диалог с него. И каза съвсем неотдавна, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме диалог с Русия. Бойко Борисов и Алексис Ципрас съвсем наскоро заявиха, че Гърция и България ще бъдат мост между Русия и Европа", продължи Радев.

Той е убеден, че отношенията на България с Русия не трябва да бъдат заложници на чужди интереси. Според него у нас има политици, за които връзките ни с Москва не са достатъчно лоши.

"Трябва да отстояваме нашия интерес. Очевидно е, че имаме интерес да имаме пряка доставка на руски газ през Черно море", смята Радев.

Водещият Николай Дойнов попита дали ако руският президент Владимир Путин се отзове на поканата на Радев и дойде у нас, ще бъде отворена тази тема.

"Това е само една от темите. Тя кореспондира с желанието на правителството за газоразпределителен център. На масата трябва да сложим българския интерес - прагматичен, съответстващ на икономическата логика България да не бъде заобикаляна."

На въпроса какъв знак към партньорите е евентуално посещение на Путин в момент, в който България е ротационен председател на ЕС, президентът отговори:

"Това е общата политика на ЕС. Точно това, за което говорих преди малко - Меркел, Макрон. Да вземем политиката на ръководството на НАТО. Тя е за повишаване на конструктивния диалог с Русия."

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари