сряда, 11 октомври 2017, 18:15 ч.

С 235 евро на месец

БЪЛГАРИЯ ОЧАКВАНО УДАРИ ПАК ДЪНОТО! Вижте какви са минималните заплати в ЕС!

BNews.bg

БЪЛГАРИЯ ОЧАКВАНО УДАРИ ПАК ДЪНОТО! Вижте какви са минималните заплати в ЕС!

В началото на тази седмица увеличението на заплатите и клас "прослужено време" бяха посочени като основни причини от синдикатите (КНСБ и КТ "Подкрепа") за подготвян от тях национален протест.

Идеята на синдикатите е минималната заплата от догодина да стигне 530 лева, като КНСБ иска поне 15% увеличение, а в някои сектори – например детско здравеопазване и социално подпомагане – поне 25%.

Темата „минимална заплата“ отдавна е болезнена в България на фона на заплатите в ЕС. Шест държави в Европа нямат фиксирана минимална заплата – там минималните трудови възнаграждения се определят чрез колективни трудови договори за съответните сектори. Това са Австрия, Италия, Кипър и скандинавските държави-членки на ЕС. Но в останалите страни-членки има фиксирана минимална заплата на национално ниво – и люксембургският сайт Lesfrontaliers.lu периодично обновява промените с оглед инфлацията, като моментната статистика е към 10 октомври, 2017 година.

На дъното, напълно очаквано, е България – 235 евро на месец.

Малко над нас е Румъния – 275 евро на месец. Литва и Латвия са с по 380 евро на месец, а след това идват Чехия – с 407 евро и Унгария, с 411 евро на месец. В Хървият и Словакия месечната минимална заплата е близка – 433 и 435 евро съответно, а в Полша и Естония – 453 и 470 евро. Когато излезем от Източна Европа, се появяват още по-отчетливи разлики – 649 евро минимална заплата в Португалия, 683 евро в Гърция, 735 евро в Малта, 804 евро в Словения (най-богатата източноевропейска държава по този показател), 825 евро в Испания. По-високо в хранителната верига са и най-големите и развити икономики. Във Великобритания минималната месечна заплата е 1396 евро, във Франция – 1480 евро, в Германия – 1498 евро или по 9 евро на час!

Лигата на истински богатите обаче се оформя от Белгия – 1531 евро, Холандия – 1551 евро и Ирландия – 1563 евро.

 А в Люксембург никой не взема под 1999 евро месечно! Едно от последните икономически изследвания на БАН показа, че за да почнем да гоним средния жизнен стандарт в Европа, ни трябва поне 5% икономически растеж годишно. За следващите три години от Министерството на финансите вече обявиха, че очакват малко под 4% растеж.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • sms - 12:53, 12 окт.

    Преди ден Борисов се е срещнал с представители на държавната”Росатом”. Някоя телевизия да съобщи за тази среща в новинарските си емисии ?! Предстояща покана към “Росатом” да инвестира в АЕЦ Белене е истинската причина за рублофилското разпищолване, сплашването на прозападния елит, инсценираните скандали с политици и журналистическите сборища за отвличане на общественото внимание.

  • 1 - 09:31, 12 окт.

    Да,обаче,ще председателстваме,от 01.01.2018г.ЕС,нека големия вожд,да прочете,тази статия,и да разбере,че неговото управление,е пагубно,за България.

Напиши коментар

Коментари