четвъртък, 12 октомври 2017, 8:36 ч.

Гърнето и похлупака

Прокуратурата рови как Боршош и Фандъкова си правят пиар за 100 бона с надпис "София" пред НДК! (ДОКУМЕНТИ)

BNews.bg

Прокуратурата рови как Боршош и Фандъкова си правят пиар за 100 бона с надпис "София" пред НДК! (ДОКУМЕНТИ)

И Спецпрокуратурата разследва скандала около надписа „София“ на НДК! Това съобщиха до ПИК от Агенцията за държавен финансов надзор (АДФИ). За надписа, който се появи през 2016-а около НДК, не е проведена Обществена поръчка. Според наша информация за него са платени около 90 000 лева, но от НДК ни отговориха, че били само 25 000. След като се разрази скандалът около НДК, няколко институции – сред които и АДФИ, се заеха да проверяват казуса.

Преди време от АДФИ излязоха със становище, че има нарушения около изграждането на надписа, но без да конкретизира. За целта трябваше да се изиска докладът според Закона за достъп до обществена информация. И след като пуснахме писмо, получихме отговор, че към момента не може да ни бъде предоставен, защото материалите са под наблюдението на Специализираната прокуратура. Респективно трябва да се иска разрешение от тях.

Припомняме, че надписът „София“, който е поставен до НДК, е излязъл доста солено. Различните видове дейности са разбити на отделни пера, за да не попаднат в обхвата на Обществените поръчки.

След като писахме по темата, от НДК ни изпратиха официално становище, в което се казва: За надписа „София“ не е правена Обществена поръчка! Съоръжението струва 25 хил. лева! За Cityscape знакът SOFIA не е обявявана обществена поръчка. Взети са три оферти и е избрана тази с най-ниска предложена цена. Общите размери на надписа са 120/500 см. Разположение: Запад от Главен вход на НДК. Монтажът е върху твърда основа над леха, без да се засягат зелените насаждения. Знакът е поставен след одобрение на Главния архитект на град София. Знакът е застрахован срещу вреди. Сумата за изграждането му е 25 000 лева.

Огромният надпис SOFIA светна до Националния дворец на културата официално на празника на София 17 септември 2016-а и бе представен като подарък на НДК към Столична Община. Целта бе да бъде подобрена градската среда в столицата, с оглед предстоящото европейско председателство на България през 2018 г.

На събитието тогава присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари