вторник, 17 октомври 2017, 16:20 ч.

След 4-месечната битка

ДЖИХАДИСТИТЕ СА ПРОГОНЕНИ! Ракка падна!

BNews.bg

ДЖИХАДИСТИТЕ СА ПРОГОНЕНИ! Ракка падна!

"Даеш" бе изтласкана от района от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили

Подкрепяните от САЩ милиции издигнаха днес следобед флага си на стадиона в град Ракка, който се бе превърнал в последната крепост на "Даеш", предаде Ройтерс.

Така завърши 4-месечната битка за "столицата" на джихадистите.

Градът бе превзет от Сирийските демократични сили (СДС) - съюз от арабски и кюрдски милиции. Бойците му започнаха да разчистват стадиона в Ракка от мини. Те издирват евентуално укриващи се там терористи.

Ракка вече е изцяло прочистен от "Даеш", съобщиха от Сирийската обсерватория за човешки права.

Падането на града, където "Даеш" организира масови паради след превземането му през 2014 г., е символ на наближаващия край на джихадистите, отбелязва Ройтерс. Оттам групировката планираше атаките си зад граница.

СДС водеха битка за Ракка, подкрепяни от предвожданата от САЩ коалиция.

Очевидци съобщаватза Ройтерс, че по улиците на града бойците от СДС празнували с местните жители и скандирали различни лозунги.

Издигнатите на стадиона и на други места в Ракка знамена са с жълт фон и червената емблема на кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС) - най-силната милиция в състава на СДС.

Полк. Райън Дилън - говорителят на международната коалиция, заяви, че в контролираните доскоро от "Даеш" райони със сигурност са останали замаскирани бомби и други експлозиви.

"Даеш" изгуби значителни територии в Ирак и Сирия тази година, включително най-голямата си и най-ценна крепост - Мосул. В Сирия групировката бе изтикана в тясна ивица в долината на река Ефрат и обкръжаващата я пустиня.

СДС превзеха Националната болница в Ракка след ожесточени битки снощи, заяви говорителят им Мустафа Бали. В болницата били ликвидирани 22-ма чуждестранни бойци на "Даеш".

От Ракка са се оттеглили местни бойци на "Даеш", като за последната битка за стадиона са оставени само 300 доброволци от чужбина, твърдят източници от СДС. Заключителната офанзива на подкрепяните от САЩ чрез въздушни удари милиции започна в неделя.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари