четвъртък, 19 октомври 2017, 17:11 ч.

Mесеци наред работещите са получавали между 100 и 400 лева месечно..

Кметът на Поморие: Държавата е абдикирала от общинското здравеопазване

BNews.bg

Кметът на Поморие: Държавата е абдикирала от общинското здравеопазване

Преди дни здравният министър проф. Николай Петров призна, че у нас има застрашени от фалит болници. Пръв по-видим бе случаят с болницата във Враца, където се оказа, че месеци наред работещите са получавали между 100 и 400 лева месечно. Заваляха масово оставки и впоследствие се стигна до субсидия по спешност за болницата в размер на 50 00-100 000 лв. за два месеца. Взе се и решение да се отпуснат още 300 000 лв. финансова помощ.

Днес на лице е същият казус с общинската болница в град Поморие. Едва 60% от заплатата си са получавали лекарите от МБАЛ - Поморие, а последното им плащане е било през месец юли тази година. Персоналът масово напуска, което блокира работата на здравното заведение. Субсидии по спешност от страна на държавата, обаче, няма. Опрадванието на министър Петров: "Болниците са търговски дружества, дълговете им са над половин милиард, а държавата няма право да им дава помощи". 

Според кмета на Поморие Иван Алексиев опасността за болницата е резултат от лошата политика в здравеопазването - има пълна неравнопоставеност между общински, държавни и частни болници. Пред Actualno.com той сподели, че дни наред нито един представител на официалните власти в страната не се е свързал с него, за да дискутират сложната ситуация. Ето какво сподели още Иван Алексиев!

Г-н Алексиев, какво се случва с болницата в Поморие? Глоба от Сметната палата, ако Община Поморие извади пари от бюджета, за да я спаси?

Дали ще има глоба не знам. Принципно правим нарушение, защото болницата е търговско дружество, това в случая ще се яви държавна помощ. Тези пари са като субсидия за болницата, защото тя е търговско дружество, но с общинско участие. Сградата е общинска и тази издръжка може да отиде например за подновяване на сградата, ремонти и т.н. Тоест независимо, че болницата е общинска, ние не можем да преведем пари за заплати на работещите там, това би било нарушение. Грешно е твърдението "болницата е общинска", не е – само сградата е, а това вътре – търговско дружество, е с общинско участие. Работниците няма договор с общината, за да мога да изплатя заплатите им.

Здравният министър обясни, че не може да вземе отношение към общинските болници. Аз бих му задал въпроса: "Ние в коя държава живеем, българи ли сме или талибани... Как тогава държавата превежда пари на други държавни търговски дружества, в случая и болници, а един момент обяснява, че няма отношение към болниците? Не е сериозно, че държавата няма отношение".

Как ще коментирате обвиненията към общините за лош мениджмънт на болниците?

При 70 общински болници и 28 държавни такива областни, ако 3 са добре, останалите са зле. Така че обвиненията за лош мениджмънт не важат в случая. Бих се съгласил, ако 3 бяха зле, а 95 добре, тогава може би би било въпрос на лош мениджмънт, както казва министърът. Така че, да, става въпрос за лошо управление, но от страна на министерството в провеждането на политиката в сферата на здравеопазването. Тоест лошо управление от страна на министъра, неговия екип, управителя на НЗОК. Никой не ме е потърсил – нито от министерството, нито от здравната каса.

МБАЛ – Поморие не е обявила фалит. Хората подават оставки, защото искат да има яснота какво ще се случи оттук-насетне с т. нар. общинско здравеопазване. Какво предстои през следващата година...

Съвсем скоро приключи националната среща на Сдружението на общините в България, на която имаше отделен специален панел за общинското здравеопазване. Асоциацията на общинските болници беше поканила представители на здравното министерство и здравната каса, но никой не дойде. Няма на кого да си поставиш въпросите. Държавата е абдикирала от общинското здравеопазване. Един кмет на община не може да стигне до даден министър, за да си изложи проблема. Допустимо ли е това в една нормална държава? Защо трябва да си комуникираме през медиите?

А какво мислите за факта, че държавата отне на общините правото да стопанисват горските си площи?

Това е другият смехотворен казус. По-смешен мотив от този, че общините са лоши стопани, няма. Подлагали сме на поголовна сеч горите си... само че има една подробност – всички общини са задължени да изпълняват определени изисквания. Първо, имаме общински предприятия с горски директор, който има подходящо образование, второ – имаме лесоустройствен план, където са описани всички гори, както и план за сеч всяка година в рамките на плана. Още повече – преди да се започне сеч, тя минава през решение на общински съвет. Ние като добри горски стопани пазихме нашия горски фонд, но за съжаление държавния взе да намалява и виждате резултата. В Гърция дървесината се плаща много скъпо и държавата като добър стопанин реши да ни отнеме горите и сега всички общински гори, които са отнети и са в Държавния горски фонд, са подложени на масова сеч.

Населението в момента няма от къде да си купи дърва за огрев, защото ние нямаме възможност да продаваме. Ние не само, че не сечахме горите, но и залесявахме там, където имаше нужда. В момента не се залесява, а се сече и се изнася за Гърция.

Какво ще кажете за нивото на заплащане в общинския сектор?

Доста често в последно време се спекулира, че нивото на заплатите в общинския сектор е много високо. Това далеч не е така. Направете си труда да разгледате в няколко общини у нас обявените конкурси за работни места. Там е посочено при какво заплащане започват – 570 лева. Всеки сам може да прецени какво можем да очакваме при такива заплати. Искаме опитни специалисти, но те не биха се съгласили да работят за тези пари. Дори да наемем току що завършили специалисти, повярвайте, след 3 години, когато натрупат опит и те ще предпочетат място с по-високо заплащане.

Защо толкова години морските общини нямат общ градоустройствен план?

Поради големия интерес към застрояване. То нямаше да бъде факт днес, ако се бяха взели мерки по-рано. Общият устройствен план регулира и определя в кои зони точно при какви параметри и показатели ще се строи. Равда, Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас – всичко между тях е застроено. Кой тогава има интерес да има регулация и правила? Конкуренцията е много жестока, има много фалити, бизнесът не е това, което беше. Сега се заговори за общи устройствени планове с идеята до 2019-та година да има такива... Само че сме позакъснели. Намесата на екоорганизациите също е ключова – те често обжалват общите устройствени планове. Сега стартираме нашият градоустройствен план. На територията на община Поморие има три защитени зони – няма как да не засегнем някоя. Очакваме реакция от еколозите, но те трябва да са наясно, че ние не иска да леем бетон, а да строим разумно и планово.

Каква е оценката ви за отминалия летен сезон?

Сезонът беше успешен, въпреки че юни беше по-студен и дъждовен. Но юли и август имаше изключително много туристи. Септември също се радвахме на хубаво време и туристи. Туристическият бранш е доволен, общинската администрация също, тъй като нямахме големи нарушения. Щастливи сме, че Поморие вече се очерта като една хубава семейна туристическа дестинация. Много семейства с деца посещават Поморие. Надяваме се, че ще продължим да се развиваме в тази насока – да показваме на туристите, че Поморие е спокоен и сигурен град.

Милена Славкова, Actualno.com 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари