понеделник, 13 ноември 2017, 17:10 ч.

Нови мерки

ЕК създава експертна група за борба с фалшивите новини

BNews.bg

ЕК създава експертна група за борба с фалшивите новини

Европейската комисия /ЕК/ съобщи, че създава група от експерти, които да предложат начини за борба с фалшивите новини и дезинформацията.
В групата ще участват представители на научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации. Групата ще допринесе за изготвянето догодина на европейска стратегия за борба с разпространението на фалшиви новини, съобщи БТА. 

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел коментира, че в основата на нейните действия стои защитата на правото на гражданите на качествена информация. Искам открита и широка дискусия за фалшивите новини, за да вземем мерки във връзка с това явление и да преодолеем предизвикателствата, които стоят пред нас, добавя тя, цитирана от пресслужбата на ЕК. 

Гражданите, социалните медии, медиите и изследователите са поканени да споделят мненията си до средата на февруари догодина. Ще бъдат събрани становища какви действия могат да бъдат предприети от ЕС, за да се предоставят на гражданите лостове за оценка на надеждна и проверена информация, и за съобразяване с предизвикателствата в ерата на цифровите технологии. 

ЕК желае да установи как гражданите и заинтересованите страни възприемат фалшивите новини, по какъв начин откриват онлайн дезинформацията и до каква степен се доверяват на различните медии. Комисията ще оцени мерките, предприети от платформи, медии и граждански организации, за да се попречи на разпространението на фалшиви новини онлайн. Ще бъдат очертани възможните бъдещи действия за укрепване на достъпа на гражданите до надеждна и проверена информация, и за предотвратяване на разпространяването на дезинформация в интернет. 

Комисията уточнява, че консултацията засяга фалшивите новини и онлайн дезинформацията, при които съдържанието не е незаконно и затова не е обхванато от съществуващото законодателство на национално и европейско равнище. ЕК приканва специалистите да кандидатстват за участие в експертната група. Тази група ще изготви препоръки към ЕК и се очаква да включва по няколко представители от всяка област на експертни познания. Крайният срок за представяне на кандидатури е средата на декември. 

Очаква се експертната група да започне работа през януари догодина, като е предвидено нейната дейност да продължи няколко месеца. Разпространението на новини, които умишлено подвеждат читателите, се превръща във все по-голям проблем за европейските демокрации, като засяга начина, по който хората възприемат действителността, отчита комисията. 
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари