вторник, 14 ноември 2017, 11:19 ч.

75% не живеят с достатъчно пари

5,5 милиона българи са бедни!

BNews.bg

5,5 милиона българи са бедни!

Средствата включват задоволяването на нормални човешки потребности като храна, условия на живот, здравеопазване и образование.

2301 лева трябват на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца, за да преживяват в България. За София обаче са нужни 3003, 32 лв., сочат данни от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие на тази година, съобщи КНСБ.

Средствата включват задоволяването на нормални човешки потребности като храна, условия на живот, здравеопазване и образование.

575, 28 лв. са нужни на човек за месечна издръжка на живот в страната, в София са нужни 750, 83 лв. Така заплатата на двамата родители, живеещи в столицата, не трябва да пада под 1924 лв. бруто. Средната заплата в София обаче е 1405 лв. - 27% под необходимото. Средната работна заплата за страната пък е 1037 лв. - също с близо 30% под необходимата сума за издръжка на живот.

„Под тези средства са 75 процента от домакинствата в България или общо 5 400 000 българи, което означава, че голямата част от хората не получават достатъчно, за да живеят нормално. Само 25 процента или 1 800 000 са с общ доход на човек над издръжката на живот“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 
Данните отчитат ръст в средната работна заплата за страната от 7,1% годишно. Това обаче не е достатъчно, за да покрие необходимите средства за нормално пребиваване. В областите на Видин, Търговище, Кърджали, Сливен и Разград изоставането на общия доход е почти два пъти от необходимите средства за издръжка на живота.

Истински бум в заетостта през последните 5 години регистрират „Дейности в областта на информационните технологии” и „Информационни услуги”, а заплащането в сектора се е увеличило с 41.6 и 45.3%.

Продължава и социалното неравенство между хората от столицата и останалите части от страната. Навсякъде средната работна заплата е по-ниска от средната за страната с изключение на София. Най-ниската работна заплата и във Видин - 668 лв. За сравнение тази в София е 1405 лв.

17,5% от работещите в страната са наети на минимална работна заплата, което е с 3% повече в сравнение с 2016 г. Най-голяма част от тях са наети в частния сектор.

Въпреки постоянното нарастване на минималната работна заплата, тя си остава най-ниска за ЕС и една от най-ниските за Балканите.

При нас тя е с 26.2% по-ниска от тази в Румъния, от Сърбия с 5.2%, с 65.6% от Гърция, с 46.9% от Турция, със 70% от Словения. Само в сравнение с Албания МРЗ е по-висока с 29.9%. 

При това, ценовото равнище за хранителните стоки и безалкохолни напитки в България представлява 71% от средното равнище за ЕС, докато в Румъния е 62.4%, в Македония 58.3%, а в Сърбия 69.2%. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • kum Barekov - 16:44, 14 ноем.

    Abe Dude, ti ne razbra li, 4e li4nata ti vojna sre6tu Ani Colova i Viktor Nikolaev nikogo ne interesuvat osven teb samiq? Nie v kv. "Slatina" 4akame s neturpenie da vurnat Ani Colova na ekran, za da gledame liubimiq si sutre6an tv blok.

  • Весo - 13:30, 14 ноем.

    В приказчици между цветанов и кyрнелия горивата чувствително поскъпнаха. Извадиха един лъвски анализатор да ни обясни, че поскъпването е нормално. Е да, ама “петролния анализатор” в прав текст всъщност каза, че лукойл е монополист и си прави каквото си иска. Въпросът е кой е разбрал. Водещият не, ѝли се прави че не е разбрал. Та ето кривата логика. Когато петролът поскъпне цените на горивата веднага се дигат (пазарът). Когато цените падат!!! Тогава лукойл имал закупени горива по високи цени и ще свали цените, когато изчерпи горивата по тези цени. Алоy??? Къде е тук пазарът??? Ами няма го!!! Има МОНОПОЛ НА ЛУКОЙЛ. Това всъщност каза великия петролен анализатор вчерa по БНТ.

  • !!! - 11:42, 14 ноем.

    Kogato mutri/komunisti upravlqvat e taka. SAMO NOVA REPUBLIKA! IVAN KOSTOV PREMIER!

Напиши коментар

Коментари