вторник, 14 ноември 2017, 11:26 ч.

“Граница”

Елена Йончева показа граничар, готов да свидетелства за корупция “на много високо ниво”(СНИМКИ)

BNews.bg

Елена Йончева показа граничар, готов да свидетелства за корупция  “на много високо ниво”(СНИМКИ)

Сирийски бежанци прескачат оградата с Турция във филма “Граница”

Служител на “Гранична полиция”, чиято самоличност се пази в тайна по негова молба, е готов да даде показания пред прокуратурата и съда за корупци, чрез която каналджии продължават да прекарват през България незаконни мигранти. Това стана ясно на премиерата на филма “Граница”, чиито автор е журналистката и депутат от БСП Елена Йончева.

Анонимният граничар, интервюиран лично от Йончева, декларира, че противно на официалните данни, миграционния поток към страната ни не е намалял няколко пъти през последните години, той просто е канализиран. По думите му каналджиите използват установени корупционни схеми през Гранична полиция, за да прекарват безпрепутствано през България мигранти, като в зависимост от конкретния маршрут до страна от Западна Европа, за услуга взимат между 7000 и 15 000 евро на човек.

Граничарят разказва още, че  благодарение на връдките си със служителите на МВР, трафикантите имат точна информация за местата по българо- турската граница, които се охраняват с камери и сензори, както и за нарядите на граничарите.

“За нас обяснението е, че (трафикът на нелегални мигранти) се покровителства на много високо ниво”, казва служителят на МВР, чието лице не е показано във филма на Йончева, а гласът му е премодулиран.

В останалата част от филма, прожектиран в НДК в присъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова, зам.- председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиера Валери Симеонов, бяха показани две групи от мигранти, преодолели оградата на границата ни с Турция без проблем.

Първата група невъзмутимо прескача ограждението буквално пред обектива на Йончева, която в този момент преминава с джип покрай сгъваемата стълба, подпряна на телената мрежа от двама турски каналджии. Впоследствие Йончева вика патрул на гранична полиция, който установява, че мигрантите са от Сирия- предимно деца. Един от униформените споделя пред камерата, че в този участък- близо до ГКПП “Кап. Андреево”, няма камери.

С изключение на интервюто на служителя на МВР със скрита самоличност, филмът на Йончева не показва някакви конкретни факти по темата, неизвестни досега на широката публика. 20- минутното видео набляга на фата, че граничната ограда е излязла около 200 млн.лева. Всъщност към момента цената е 180 млн. лева.

Прави се сравнение съоръжението, построено от гръцките власти по цялата съхопътна граница на страната с Турция, което за разлика от нашето няма едноредови части.

Именно участъците по оградата от българо-турската граница, които са само с един ред телена мрежа са сочени не веднъж от Йончева като резултата от корупционна схема на управляващите. Според нея заданието на МВР първоначално е било само за двуредова ограда, но впоследствие това условие частично е подменено.

След края на премиерата на филма й, Йончева заяви пред присъстващите, че копие от него ще бъде изпратено на премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев, МВР и главния прокурор Сотир Цацаров. Освен това обяви, че създава гражданска платформа за приемане на всякакви сигнали за корупция, в която може да се включат журналисти и граждани с познания в различни сфери на обществения живот.

Тогава на сцената се качи Цветан Цветанов, който въпреки освиркванията от групата възрастни привърженици на БСП, успя да припомни, че строежът на оградата е започнал от кабинета на Орешарски през 2013-2014 година и оттогава насам искащите да влязат нелегално у  нас мигранти намаляват постоянно. Депутатът от ГЕРБ цитира официални данни на турските власти според които пред 2015 година около 90 000 души неуспешно са се опитали да влязат в България – през 2016 45 000, а  през тази година – едва 7 000.

Попитан дали службите разполагат с данни за корупция на най-високо ниво, както твърди анонимният граничар във филма, Цветанов отрече. Декларира обаче, че премиерът щял да изгледа видеото, защото всеки сигнал трябва да бъде проверен. В края на изказването си от сцената в клуб „Перо” Цветанов призова лидера на БСП Корнелия Нинова да подпише предлаганите от управляващите конституционни промени за отпадане на давността на престъпления, свързани с приватизацията. По думите му така социалистите щели да докажат, че са искрени в антикорупционните си инициативи. Нинова обаче не пожела да се присъедини към вносители на новите конституционни текстове.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който също изгледа филма, не пожела да направи никакви публични изявления и напусна НДК без да влиза в разговори с присъстващите. На премиерата на филма „Граница” присъстваха още Валерия Велева, Светлана Шаренкова, Евгения Банева, Нона Йотова, депутати и членове на ръководството на БСП.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 1 - 16:48, 14 ноем.

    Не драги ми гербере,физкултурника,и неговия началник,са по злобни същества,от бозавата,а ти си един герберски дебил,защо пишеш с главни букви,неграмотнико.

  • 1e - 11:44, 14 ноем.

    КАКВО ЗЛОБНО СЪЩЕСТВО Е ТАЗИ БОЗАВАТА СОЦИАЛИСТКА !

Напиши коментар

Коментари