вторник, 14 ноември 2017, 17:31 ч.

„Да спасим Борисовата градина“

Граждани скочиха срещу Столична община : Изсичат дървета в Борисова градина с цел строеж

BNews.bg

Граждани скочиха срещу Столична община : Изсичат дървета в Борисова градина с цел строеж

Снимка: БГНЕС

Общината ще изсича дървета в Борисовата градина с цел строеж. Това твърдят граждани и представили на групата „Да спасим Борисовата градина“, предаде репортер на БГНЕС.

Тревожи ни, че през изминалата година, процесите, които общината иска да инициира са незаконни, заяви Гергана Пирозова, представител на групата „Да спасим Борисовата градина“.

„Цялата тази инвентаризация е незаконна, защото е по Закона за горите, а Борисовата градина, е урбанизирана гора. Защо не искат да картотекират всички дървета, както е по закона, защото така може да се проследи всяко отсечено дърво. Те обявиха, че ще изсекат 489 дървета. При преброяване от студенти от Лесотехническия университет се оказа, че те са над 850. Става дума за зона между къпалнята (бившият плувен басейн „Мария Луиза“-бел.ред.) и бул. „Драган Цанков“, заяви Пирозова.

Тя уточни, че в тази зона предстои застрояване по новия Устройствен план, който предстои да бъде приет на Музей за зелената площ, асфалтови алеи, светофар, два подлеза. „На тази територия предстои изсичането на около 900 дървета, за които не са спазени най-обикновените правила да имат маркировка. Това се избягва, за да има тази безстопанствена сеч“, посочи Пирозова. Тя заяви, че Борисовата градина е оставена в изключително окаяно състояние, което отново било в нарушение на закона. Те са задължени по закон ежедневно да се грижат за гората, а те не се грижат умишлено. Те предприемат една незаконна сеч, поясни Гергана Пирозова. 

„Тук сме не, за да се опитваме да попречваме гората да бъде в добро състояние, а да се опитваме да накараме общината да спазва закона. Картотекирайте дърветата, маркирайте дърветата и да има публични действия. Но, когато това тенденциозно не се случва, ние се съмняваме“, каза още тя.
 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари