вторник, 14 ноември 2017, 17:50 ч.

Комисията за защита от дискриминация образува преписка

Има ли дискриминация в критериите за прием на ученици в първи клас?

BNews.bg

 Има ли дискриминация в критериите за прием на ученици в първи клас?

Комисията за защита от дискриминация е образувала преписка за дискриминационна дейност при над 143 училища от страната. Първото заседание ще е утре.

Комисията бе ангажирана с въпроса от Върховната административна прокуратура, която, след проучване на допълнителни критерии за класиране в София, установи, че педагогически съвети са въвели предимства за:

- родители на деца, които към датата на подаване на заявлението са на постоянен трудов договор в Министерството на образованието и науката, Столична община или държавната администрация;

- дете, чийто родител/и е държавен или общински служител в системата на образованието, общинската или държавната администрация;

- дете на работещи в сферата на образованието и др.

Тези критерии означават, че произходът на останалите деца отрича правото им да участват в класирането за прием в първи клас наравно с децата на такива родители, посочиха от прокуратурата и припомниха, че въпросните привилегии са основани на точка 9 от Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на Столична община, която бе протестирана от ВАП и нормата на т. 9 бе отменена от Административния съд в София.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари