вторник, 14 ноември 2017, 18:20 ч.

Голямата пропаст между супербогатите и останалия свят

50% световното богатство са в ръцете на 1% от населението

BNews.bg

50% световното богатство са в ръцете на 1% от населението

1% от населението на Земята са най-богатите хора в света и притежават 50% световното богатство. Това съобщава "Гардиън".

Най-богатите хора в света притежават със 7,6% повече от световното богатство сравнено с резултатите по време на финансовата криза през 2008 г.

Тогава в ръцете на 1% от хората на планетата са били 42,5% от всички пари, а сега тяхното състояние възлиза на 50,1% от световното богатство или 140 трилиона щатски долара. Това сочи световният доклад на "Credit Suisse", който беше публикуван днес.

Делът на най-богатият 1% от населението растеше от кризата насам, дори през 2013 г. надминава максималната си стойност от от 2000 г. от тогава ежегодно достига нови върхове", пише в годишният доклад.

Банката обяснява, че "глобалното неравенство в богатството със сигурност е високо и се увеличава в периода след кризата".

Повишаването на богатството сред вече много богатите хора води до създаването на 2,3 милиона нови милионери в последната година. Така общо милионерите на света са 36 милиона.

"Броят на милионерите, който падна през 2008 г., се възстанови бързо след финансовата криза и към момента е близо 3 пъти повече от този през 2000 г.".

Тези милионери - които съставляват 0,7% от пълнолетното население на света - контролират 46% от общото глобално богатство, което сега възлиза на 280 трилиона долара.

В другия край на спектъра, 3,5-те милиарда бедни възрастни на света имат активи с по-малко от 10,000 щатски долара. Колективно, тези хора, които представляват 70% от населението в трудоспособна възраст в света, представляват само 2,7% от световното богатство.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари