събота, 18 ноември 2017, 18:20 ч.

След 4 часа дебати

Нинова решена: Слага подписа си до ГЕРБ за приватизацията, БСП – не!

BNews.bg

Нинова решена: Слага подписа си до ГЕРБ за приватизацията, БСП – не!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви намеренията си да подпише предлаганите промени от ГЕРБ в конституцията, с които да отпадне давността за престъпления при приватизацията. Това е решението на Националния съвет след четири часа дискусии.

Нинова е поискала да подпише това предложение, а с 58 гласа „за“, 29 „против“ и 12 „въздържал се“, пленумът я е подкрепил.

Въпреки това, в зала БСП няма да дадат подкрепа. Както беше ясно, ГЕРБ имаха подобни очаквания, тъй като Нинова беше „основен приватизатор“ заради притежаваните от акции в „Техноимпекс“,  а иначе би се оказала в конфликт на интереси.

Този ход може да се сметне като добро отиграване, a самата Нинова няколко пъти даде заявка, че не се страхува от бъдещи действия срещу нея.

Нинова е обяснила пред пленума, че не е притежавала акции в момента си на встъпване като член на БСП.

БСП не подкрепя предложението на ГЕРБ за допълнение на Конституцията на Република България, като противоречащо на принципа на правовата държава и на европейското право, непригодно да постигне реално възмездие, а целящо да подведе българските граждани и да отклони вниманието от актуалните прояви на корупция.

Възлага се на Парламентарната група на "БСП за България" да предложи: изслушване на министъра на икономиката за стойността на приватизираните активи, за постъпилите средства и за резултатите от следприватизационния контрол; изслушване на главния прокурор за броя на наказателните производства, свързани с приватизацията, за осъдителните присъди по тях и за броя на погасените по давност дела; председателят на Народното събрание да възложи на Законодателния съвет към парламента да даде становище по направеното предложение за промяна на Конституцията.

Националният съвет дава мандат на председателя на партията да подпише като съвносител предложението за допълнение на Конституцията във връзка с отпадане на давността за престъпленията при или по повод на приватизацията.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Аз - 12:46, 19 ноем.

    Нещо като нищо, хем съвносител, хем няма да подкрепят промените. Съвсем им лъснаха посрами те червени задници. Ало, ?Нинова, как си с паралелната държава?

  • Язе - 10:59, 19 ноем.

    Да, да, ама все пак Не. Смешници, страх ги е, че ще им лъсне насрания дирник. Отзад се с рози закичи, насраното да не личи ...

Напиши коментар

Коментари