вторник, 21 ноември 2017, 11:00 ч.

Повиши се отново до нов рекорд от над 7 800 долара

БИТКОЙН - ценови балон, който бързо може да се спука! Разбират ли спекулантите тази опасна игра?

BNews.bg

БИТКОЙН - ценови балон, който бързо може да се спука! Разбират ли спекулантите тази опасна игра?

След като спекулативната онлайн "валута" се повиши отново в четвъртък до нов рекорд от над 7 800 долара, оценявайки общата стойност на пазара на бит койни на 130 млрд. долара, ново проучване разкри, че повечето американци, които играят високорисковата игра, нямат представа какво правят, пише MarketWatch, цитирани от невс.

Три четвърти от притежателите на биткойни не могат да посочат една финансова причина за инвестицията си, а повече от половината от тях не се притесняват за технологичната сигурност на своите биткойни, въпреки че стотици милиони долари вече бяха краднати от онлайн хакери.

Това показват резултатите от проучване на 564 спекуланти или инвеститори, проведено между 9 и 13 ноември от изследователската компания Pollfish по поръчка на финансовия уебсайт LendEDU.

Средният биткойн спекулант притежава 2930 долара в „дигиталната валута“ в момента на провеждане на анкетата. Оттогава тази стойност се е повишила до 3500 долара, ако се допусне, че нито е купувано, нито е продавано.

Запитани защо са залагат на биткойна, 41% от анкетираните отговорили, че смятат виртуалната валута за „технология, променяща света“. 21% твърдят, че това е „дългосрочен инструмент за инвестиция като златото и среброто“, а 15% са започнали по съвет на роднина или приятел.

Нито едно от изброените не е финансова причини за извършване на инвестиция.

Дори ако технологията зад "биткойн да променя света“, това не дава никаква инвестиционна оценка или обосновка, пише MarketWatch.

Биткойн не притежава патент над технологията. И ако се вярва, че може да се превърне в аналогия на инвестицията в злато и сребро, е чудно как това се твърди на този етап. Биткойнът съществува само от няколко години и е един от най-нестабилните финансови активи в света.

Биткойнът поскъпва с близо 700% от март насам. Но две трети от анкетираните, 67%, заявяват, че не са предприели никакви стъпки за продажба на част от своите жетони. Само един на всеки шестима души казва, че приема биткойна като краткосрочна инвестиция, като планира да продаде в рамките на една година. Повечето от анкетираните заявяват, че планират да държат своите биткойни в продължение на години.

Поддръжниците на идеята за виртуалната валута казват още, че биткойн ще преоткрие начина, по който плащаме за нещата. Може би. Но само 8% от анкетираните планират да го използват за покупки.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари