вторник, 21 ноември 2017, 14:20 ч.

Вицепремиерът в епицентъра на нов скандал

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ ИЗРИГНАХА СРЕЩУ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ! Уличиха го в лъжа!

BNews.bg

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ ИЗРИГНАХА СРЕЩУ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ! Уличиха го в лъжа!

Доста по-различна позиция от обявената от властта и по-точно вицепремиера Валери Симеонов изрази природозащитната организация "За да остане природа в България" по отношение на управлението на природен парк "Пирин". Според Симеонов, природозащитниците са се съгласили, че има нужда от втори лифт на Банско. В официална позиция обаче, "За да остане природа в България" е категорична, че "се готви бърза, мащабна промяна на концесионния договор за ски-зона "Банско", която да узакони вече изградена незаконна инфраструктура и да отвори пътя за нови сечи и строежи в Национален парк "Пирин".

Представители на екокоалицията, участвали в кръглата маса при Симеонов вчера (20 ноември), подчертават, че никой от тях не е давал и не може да дава съгласие за изграждане на нова, мащабна инфраструктура на територията на националния парк, тъй като това е противозаконно и ще обезсмисли самото съществуване на парка като защитена територия и обект на световното природно наследство. Според природозащитниците, на срещата било потвърдено, че "темата за втори лифт се използва като медиен балон - апетитите не са за един конкретен лифт, а за нови писти, лифтове и нови инвестиции, поискани в случая от кмета на Банско". Редица от повдигнатите на срещата въпроси - относно обема на концесията, печалбата на концесионера, собствеността на съоръженията и необходимостта от екологична оценка, останаха без отговор, добавят екоактивистите. Работната група обяви, че ще събира въпроси, които да получат публични отговори заради високата обществена значимост на случая "Пирин", казват от "За да остане природа в България". За организацията пътят е следният - ОВОС за въздействието върху парка от страна на потока от туристи, на увеличаването на отпадните води и на замърсяването, както и ревизия за строителната дейност в Банско и на размера на самата ски зона. "Търсенето на най-добро управленско решение минава и през прозрачност на работата на концесионера - отваряне на данните за човекопотока, брой на продадени карти, включително изчистване на съмненията, че пари от туропреторите директно се превеждат в офшорни зони, без да минават през България. Подобен анализ е важен и за да се изпълни заявеното от министър Валери Симеонов увеличение на концесионното възнаграждение", казват природозащитниците.

От коалиция "За да остане природа в България" заявяват, че за да няма двусмислени интерпретации на изказванията по време на дискусиите в Министерския съвет (МС) и МОСВ, ще изискват в бъдещите срещи да се води стенографски протокол. Природозащитниците потвърждават, че, както и досега, ще обжалват в съда всяко решение за парк "Пирин" на МС и МОСВ, за което не са проведени задължителните по закон процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и на оценка за съвместимост, съгласно българското законодателство и европейските директиви. От своя страна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред БНТ, че "не се предвижда една керемида да се построи - нищо няма да се построи освен лифта." "Всеки един голям инвестиционен проект срещаше съпротива с подобни аргументи от еколозите. Те са малко като БХК - едни бомбастични приказки и накрая нищо конкретно. Защо не отидат в Люлин планина да видите как е разорана от едни млади момчета, които карат бъгита. Къде са еколозите? Защо там не защитават, а са против развитието на зимния туризъм. В Банско има изградена инфраструкутура", допълни още той. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Н.Б. - 15:56, 21 ноем.

    Абе, ееей Дмитреее ... не са напъвай толкоз да сиреш, чи ша ти са обърне халката бе, ей ... Глей си там наследството от последния си тъст и нидей да лъжиш хората чи си по-честен от велинградските цигани. Сишчки та разбраха и ти колко торби с лъжи носиш но гърба си.

  • bagegar - 14:32, 21 ноем.

    Валерко Далаверко е патологичен лъжец и крадец.

Напиши коментар

Коментари