сряда, 13 декември 2017, 19:21 ч.

Влизаме до 1 година

Две групи от ЕП не подкрепиха присъединяването на България и Румъния към Шенген

BNews.bg

Две групи от ЕП не подкрепиха присъединяването на България и Румъния към Шенген

Единствено групите на Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) и ”Европа на свободата и пряката демокрация” не подкрепиха днес настояването на Европейския парламент България и Румъния да се присъединят към Шенген, предаде БТА.

Всички останали групи заявиха, че България и Румъния са изпълнили изискванията и Съветът на ЕС трябва да разреши те да се присъединят към пространството без гранични проверки. По тяхно мнение Хърватия също трябва да се присъедини, щом бъде готова. Дебатът в ЕП днес бе по инициатива на групата на социалистите и демократите.

Антонио Таяни призова България и Румъния незабавно да бъдат приети в ШенгенДнешният вот за достъп до визовата информационна система е стъпка напред към засилване на контрола по външните граници

Председателят на парламентарната група на социалистите Джовани Питела отправи молба Съветът на ЕС да приеме България и Румъния, защото това е в интерес на Европа и нейната сигурност. Ако искаме да укрепим защитата на външните граници, трябва без колебание да разширим Шенген с България, Румъния и Хърватия (когато бъде готова).

ПЕС и председателят Сергей Станишев поискаха този дебат, защото е нечестно трите държави да бъдат извън Шенген. Не може да има първа и втора класа държави в ЕС. Българското председателство на Съвета на ЕС ще има пълната ни подкрепа за разширяването на Шенген, добави Питела.

Евродепутатът Сергей Станишев отбеляза, че вече шест години България и Румъния изпълняват изискванията, но заради двоен стандарт и дискриминация остават извън Шенген. Това не засяга само двете страни, а и доверието в ЕС. Несправедливостта трябва да бъде прекратена, призова той.

България и Румъния могат да влязат в Шенген до една година. Прогнозата беше направена по време на срещата на върха между двамата премиери

Филиз Хюсменова (ДПС, АЛДЕ) коментира, че недопускането на двете страни в Шенген е нарушение на европейското право. Колегата й Асим Адемов добави, че България е показала най-добри резултати в справянето с миграционната криза и се е представила като надеждна външна граница на ЕС. България не застрашава сигурността на Европа. Бъдещето на ЕС зависи от солидарността, която изисква двете страни да бъдат приети незабавно, каза той.

Ангел Джамбазки (ВМРО, ЕКР) заяви, че пречките пред България и Румъния са само политически и три държави в ЕС правят отстъпки пред евроскептични партии и заради вътрешните си проблеми. Сред тези държави той посочи Белгия и Холандия.

В последвалите изказвания на политическите групи ЕНП посочи, че Шенген няма да бъде завършен, докато всички желаещи страни не са се присъединили.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Quest - 17:25, 14 дек.

    Още преди 10 Ноември започна разграбването на държавното имущество и този процес привърши след няколко етапа на “приватизации”. След това последва етап на изтупване на държавния чувал с брашно. Сега сме на нов етап – преразпределение на откраднатото. Шайката на Борисов и Пеевски искат ревизия на приватизацията за да отнемат каквото могат от хиените облажили се през началните етапи, които сега не са в състояние да се защитят. Затова е и цялата патардия. Не е за двата вестника и свободата на словото. Ще ги гушнат и тях, но не това е основната цел на атаката. След Прокопиев ще изгорят и други, които са В СЛАБИ ПОЗИЦИИ. В държавата не остана нищо за крадене. Еврофинансирането е овладяно и канализирано, но мангизите явно не стигат.

  • Пламен - 13:33, 14 дек.

    Цитирам по памет политолога Евгени Дайнов, който в предаването “Хайд Парк” по BIT каза: “Сега ония (във властта) искат само да си мълчим, но след пет години, ако това продължава, ще поискат и да ги хвалим”. Аз лично бях потресен, когато на пресконференцията за обявяване на решението на КОНПИ, от комисията се пенеха, че тези 199 млн. били незаконни, защото били придобити от незаконна дейност – видите ли ни нас, гиди юнаци с юнаците – съдът се бил произнесъл, ама какво ли разбира той; прокуратурата проверявала, ама и тя през пръсти си свършила работата едва ли не; ей-на, дойдохме ние, КОНПИ, и веднага разбрахме че тоя Прокопиев е целият незаконен. Както се казва(ше) – “Вдигнат ли ти мерника…”

  • НС - 06:21, 14 дек.

    Бареков, ти нали си в групата на консерваторите и реформаторите? Браво, ако правилно ме разбираш какво ти мисля на теб и на някои около теб.

Напиши коментар

Коментари