четвъртък, 14 декември 2017, 17:40 ч.

Висши публични длъжности

НС създаде новия антикорупционен орган

BNews.bg

НС създаде новия антикорупционен орган

Парламентът oфициално създаде днес новия обединен антикорупционен орган, който ще носи името Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Тя ще контролира лицата, заемащи висши публични длъжности. 

Председателят на новия орган ще се избира от Народното събрание, а не от президента, както бе предложението на левицата. Депутатите гласуваха тази точка с 81 гласа "за", 38 "против" и 14 "въздържал се".

Въпросът кой да назначава ръководителя на новия антикорупционен орган доведе до сблъсък между БСП и ГЕРБ още преди обсъждането на закона в парламента. БСП са на мнение, че председателят трябва да се назначава от държавния глава, докато ГЕРБ настояват той да бъде излъчен от Народното събрание.

Президентът Румен Радев също подкрепи предложението на БСП, защото по този начин органът щял да е независим от властта. 

Комисията ще има председател, заместник-председател и трима други членове, които ще се избират от Народното събрание. Мандатът на всеки от членовете ще е шест години.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари