петък, 12 януари 2018, 10:20 ч.

Захапаха ни...

Медиите в Европа се „присмяха“ на евромотото и...

BNews.bg

Медиите в Европа се „присмяха“ на евромотото и...

Снимка: eu2018bg

От 1 януари България пое за шест месеца председателството на Европейския съюз и столицата София ще посрещне за този период многобройни делегации от еврокомисари, министри и наблюдатели - общо над 20 000 души, пише френският в. "Монд".
 
България ще направлява работата по горещи теми като приемането на мигранти и новия етап от преговорите за излизането на Великобритания от съюза, което е предизвикателство за малката страна със 7,1 милиона жители, най-бедната от 28-те държави в ЕС. Въпреки солидния си растеж, икономиката на България продължава да е спъвана от многобройни структурни проблеми, отбелязва "Монд".
 
Друг френски вестник, "Фигаро", обръща внимание на протестите в София в деня на официалното начало на българското Европредседателство. Българите протестираха с искане на подобряване на жизненото равнище и против корупцията. Вестникът цитира издигнат от демонстрантите транспарант: "Корупцията прави силата" - иронична препратка към мотото на българското председателство "Единството прави силата".
 
България иска да се възползва от председателството на ЕС, за да ускори присъединяването си към Шенгенското пространство, отбеляза на сайта си телевизия "Евронюз". От началото на мигрантската криза България следва неотклонно правилата на европейската солидарност. За времето на председателството си София ще води дискусии за намиране на отговор на това предизвикателство. Същевременно обаче тя ще трябва да поддържа единството на страните членки, силно застрашено по този проблем, подчертава "Евронюз".
 
Базираният в Брюксел седмичник "Политико Юръп" акцентира върху изказване на българския премиер Бойко Борисов, според когото председателят на Европейския съвет - полякът Доналд Туск - не бива да се меси в полската политика. Борисов каза, че с Туск, с когото са част от едно и също политическо семейство, десноцентристката Европейска народна партия, са приятели, но изтъкна, че те трябва да остане неутрални и безпристрастни.
 
В интервю за полски седмичник в началото на седмицата Туск, бивш премиер на Полша, каза, че управляващата партия "Право и справедливост" е дълбоко авторитарна и вероятно ще се опита да направи така, че Полша да напусне ЕС, ако престане да бъде чист бенефициент на еврофондове, припомня "Политико".
 
Предизвикателството, пред което се изправя ЕС, предприемайки наказателна процедура срещу Полша заради авторитарния й уклон, беше подчертано и при поемането от България на европейското председателство, отбелязва в. "Файненшъл таймс".
 
Британският ежедневник цитира думите на българския премиер, според когото би било "опасен прецедент" страните членки да гласуват дали Полша е рискувала да извърши сериозно нарушение на нормите на върховенството на закона. Ако трябва да гласуваме, ще имаме безсънни нощи как да гласуваме. Надявам се да не се налага да правим това, каза Борисов.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • 3 март 1878 и 3 март 1918 - 13:33, 12 ян.

    Тази година, на предстоящия 3 март 2018г., се навършва кръгла ВЕКОВНА годишнина от Брест-Литовският мирен договор! На 3 март 1878г. се подписва Санстефанското ПРЕДВАРИТЕЛНО примирие, с което се слага край на военните действия между руската и османската ИМПЕРИИ на Балканския и Кавказкия фронт. На подписването на това примирие НЯМА нито един български представител. Истинският МИРЕН договор, слагащ край на ПОРЕДНАТА (но НЕ последна!) руско-османска война, е подписан на Берлинския конгрес. На другия мирен ДОГОВОР, подписан СЪЩО на 3 МАРТ, но 40 години по-късно – на 3 МАРТ 1918г. -, Царство България е ПРЕДСТАВЕНО на НАЙ-високо ВОЕННО и държавническо ниво. Ето това е разликаТА между двете дати. На едната е подписано ПРИМИРИЕ между две империи, които водят вековни ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ войни за контрол над Черно море и Константинопол, и НЯМА НИКАКВИ български представители при подписването това ПОРЕДНО примирие. Но на другата представители на царство България са равнопоставени участници при подписването на мирен ДОГОВОР при КАПИТУЛАЦИЯТА на руската ИМПЕРИЯ в Първата световна война, която извършва АГРЕСИЯ и нахлува на българска територия, само 3 години след предизвикания от цар николай II военен погром над България в Междусъюзническата война през 1913г.. Това ясно показва, че 3 март 1878г. е една КОНЮНКТУРНА дата, която беше наложена изкуствено като “национален” празДник след 1989г. от най-безродните и антибългарски предатели от БКП и ДС. Защото никога, дopи преди 1989г., датата на Санстефанското ПРИМИРИЕ – 3 март 1878г., не е честванa като някакъв особен празДник. А пък самият “избор” на 3 март за “национален” празДник , след 1989г. е направен без допитване до българския народ! Всички ФАКТИ говорят, че 3 март 1878г. е един фалшив, хибриден и фейк “национален” празДник. И ЕДИНСТВЕНИЯТ начин за поправянето на тази ЛЪЖА е, като се избере НОВА дата за национален празник!!!………

  • 1 - 11:49, 12 ян.

    Как няма да се присмеят,като всички,начело със слънцето са неграмотници,в коя европейска държава,има таково,неграмотно мото.Оставаше и стих,от'' Героите на Шипка''да включат като мото.

Напиши коментар

Коментари