петък, 12 януари 2018, 19:41 ч.

Някои го могат

Руски богаташ си купи два ТЕЦ-а, за да копае...

BNews.bg

Руски богаташ си купи два ТЕЦ-а, за да копае...

Руски бизнесмен купи две топлоелектрически централи (ТЕЦ) в Пермска област и Удмуртия, за да създаде база данни и да копае криптовалута, съобщава "Комерсант". 

"Не става въпрос само за копаене на криптовалута, в бъдеще има идея да се разработи център за данни. Освен това има закон "Яровая", че информацията трябва да се съхранява в Русия, а центърът за данни е обикновена стая, пълна със сървъри", казва инвеститорът в проекта Алексей Колесник.

Опцията с криптовалутата ще се задейства едва след приемането на законодателната рамка, обяснява той.

В Русия вече има подготвен проектозакон за регулиране на дигиталната валута, който ще определя процедурата за издаване, облагане, купуване и разпространение на криптовалути, в т.ч. добива им и първичното предлагане на монети (ICO). Крайният срок за приемането му е юли 2018 г. , а за обсъждане в Думата ще влезе през февруари.

Т.нар. пакет "Яровая", на името на вносителя Ирина Яровая - законодателство, прието в Русия в името на антитерористични цели, на практика следи почти целия интернет, поради което предизвика недоволство при приемането му преди две години. Въпреки това влезе в сила и от 1 юли т.г. всички доставчици на интернет услуги, включително и на моментални съобщения и на социални мрежи, трябва да пазят цялата информация за съдържанието на разговорите и кореспонденцията на членовете поне за одина. За телекомуникационните оператори този срок е по-голям - 3 години.

В същото време центровете за база данни са големи потребители на електроенергия и разходите за това достигат 50% - по-високо, отколкото в алуминиевата промишленост, отбелязва още "Комерсант". 

Ефективността на купените две електроцентрали е ниска, но изискванията на законодателството и ниските цени на електроенергията създават добри перспективи за развитието на дата центрове в Русия, твърдят експерти. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари