събота, 13 януари 2018, 12:43 ч.

Ало- ало

Телефонни измамници „ужилиха“ жена с над 13 000 лева

BNews.bg

Телефонни измамници „ужилиха“ жена с над 13 000 лева

ОДМВР - Шумен се обръща към гражданите с апел да разкажат на близките си, възрастни родители, баби и дядовци да не се доверяват на непознати по телефона.

76-годишна жена от Шумен е станала жертва на телефонна измама с над 13 000 лева. Това съобщиха от ОДМВР – Шумен, цитирани от Фокус.  Измамата е осъществена вчера.

Жената е подведена от непознат да съдейства за „задържане на измамници“. При успешна операция ѝ била обещана доживотна седмична добавка към пенсията в размер на 50 лева. Звъннали ѝ първо на домашния телефон и казали, че дъщеря ѝ е пострадала в катастрофа и трябват пари за лечение. Тя разбрала, че е измама. Последвало второ обаждане. Мъж се представил за полицай и помолил да съдейства да заловят измамниците.

Поискал ѝ номера на мобилния телефон, за да контролира и да ръководи операцията.

Забранил ѝ да се обажда на близки, за да не се провали акцията. Жената имала малко над 1 500 лева у дома. Казали ѝ да ги сложи в торба и да ги остави до гараж пред дома ѝ и веднага да се прибере. Щели да ѝ звъннат като приключи задържането, за да върнат парите. Жената поставила в торба парите и ги оставила на уговореното място. Звъннали ѝ втори път. Казали, че има още измамници на свобода, и трябват още пари. Питали я дали има. Тя наела кола и отишла до съседно село. Взела всички семейни спестявания. Не се обадила на никого от близките си. След като се прибрала, ѝ се обадили по телефона и я питали дали е готова и колко лева има. След като казала, че има малко над 11 000 лева, но се колебае дали да ги остави, измамниците ѝ казали, че акцията се провежда със знанието на кмета. Обещал при успешна операция гражданинът, който е съдействал, да получи доживотна надбавка в размер на 50 лева към пенсията. Жената повярвала.

Оставила парите в торба до гаража и според указанията на непознатите, които се представят за полицаи, скрила се в банята и зачакала да свърши операцията по залавяне на измамниците. По-късно разбрала, че е измамена.

ОДМВР - Шумен се обръща към гражданите с апел да разкажат на близките си, възрастни родители, баби и дядовци да не се доверяват на непознати по телефона.

"Ако някой им иска пари по телефона да знаят, че със сигурност са попаднали в измамна схема. Обяснете им веднага да затворят телефона. Да ви потърсят, но да ви наберат само след като чуят знак „свободно“ в слушалката. Ако не успеят да се свържат с вас, да позвънят на 112, и да съобщят. Но пак само след като чуят знак свободно, защото иначе отново говорят с измамниците", посочиха от ОДМВР.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари