вторник, 16 януари 2018, 11:20 ч.

Парите ни

Какво се случва с цените при въвеждане на ЕВРОТО?

BNews.bg

Какво се случва с цените при въвеждане на ЕВРОТО?

„След въвеждането на еврото, няма да се вдигнат цените. Обикновено инфлацията при въвеждането на еврото е между 0,3% и 1,4% в различните държави", каза по NOVA Любомир Дацов.  "Никой не може да каже дали това е следствие от въвеждането на европейската валута или е свързано, например, поскъпването на горивата. Немската статистика показва около 1% инфлация", уточни той. 

“Твърдения за обратното са приказки от типа „една баба казала“. Има вдигане на цените в следствие на подобряване на живота на хората, това е конвергенция", смята още той.

По-голямо вдигане на цените е имало при услугите – например при фризьорите. Но обикновено е до 1% на година максимум“, коментира той и даде пример с прибалтийските държави, които последно влязоха в еврозоната, където инфлацията е била  между 0,5% и 0,6%”.

Според Дацов, въвеждането на еврото „ни вкарва в един по-престижен клуб, прави ни по-равни с останалите европейски страни и е добър стимул да си довършим структурните реформи, които отлагаме в последните години. Което и правителство да се опитало да прави структурни реформи, си е отивало.“

 „Ако влезем в ЕRM2 за българина нищо няма да се промени, но правителството ще бъде по-стимулирано да прави реформи и причината да понесем по-леко финансовата криза, бяха еврофондовете“ каза той в заключение.

„Аз не съм съгласен, че няма да се вдигнат цените. Това, което струва 99 стотинки, вече ще струва 99 цента. 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • АКАДЕМИКА - 13:17, 16 ян.

    Ще ни се ебе мамата !!!

Напиши коментар

Коментари