вторник, 16 януари 2018, 14:30 ч.

Намерения

УАУ: Хиперзвуков „БОИНГ“ ще вдига над 6000 км/ч!

BNews.bg

УАУ: Хиперзвуков „БОИНГ“ ще вдига над 6000 км/ч!

Производителят на самолети "Боинг" представи концепция за хиперзвуков самолет със скорост до Мах 5, или над 6000 километра в час.

Самолетът e в директна конкуренция с разработвания от "Локхийд Мартин" SR-72. 

И двата са опит да бъде надминат легендарният SR-71-"Блекбърд" на същата компания, изкарал 34 години на служба в американската армия и от 1976-та година досега е най-бързото превозво средство, управлявано от човек в кислородна среда. Той достига скорост малко над Мах 3, или около 3500 км/ч.

За сравнение, стандартен бърз пътнически самолет развива скорост до около 900 км/ч, а боен изтребител - до около 2500 км/ч.

Концепцията на "Boeing" обаче има за цел да бъде истинският "син на Блекбърд", твърдят от компанията. Те обаче признават, че инженерното предизвикателство за самолет да вдигне от Мах 1 до Мах 5 и над това е изключително сериозно. 

Машината ще се разработва на две фази - върво ще се тества по-малък двигател, колкото за изтребител, за да се докаже ефективността на основната концепция, после ще бъде разработен пълноразмерен прототип с два двигателя, подобен по размер на първия Blackbird, пише Клуб З. Компанията наскоро разработи два безпилотни експеримента хиперзвукови самолени - X-43 и X-51. Вторият достигна Мах 5.1 за три минути и половина, но той бе пуснат от друг самолет с ракетна тяга, за да достигне Мах 4.8. "Синът на Блекбърд" ще трябва да излита сам и да ускорява изключително бързо.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари