сряда, 17 януари 2018, 11:23 ч.

Прокуратурата с протест

Антимафиот с условна присъда за чадър над бандит

BNews.bg

Антимафиот с условна присъда за чадър над бандит


Сливенският окръжен съд осъди бившия шеф на сектора за борба с организираната престъпност в Стара Загора Ивайло Димов на 1 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок
Димов бе подсъдим за престъпление по служба, извършено в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и за престъпление против правосъдието - склоняване на прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването. Освен това той се опитал да забави разследване срещу наркодилър, както и да осигури "по-специално отношение" към него. 

Досъдебното производство бе образувано на 1 август 2016 г. от Окръжната прокуратура в Стара Загора. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров бе разпоредено разследването да се проведе от Специализираното звено „Антикорупция“. 

През октомври 2015 година в Съдебната палата на Стара Загора Ивайло Димов отишъл при окръжния прокурор, при заместника му и при председателя на Окръжния съд, като поискал да се забави разследване срещу мъж, който бил задържан при продажба на наркотици, както и да има "по-специално отношение" към него. 

Шефът на старозагорските антимафиоти поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за наркодилъра условия. Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е "нередно" и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си. 

Независимо от това в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, Ивайло Димов е склонявал прокурора по делото срещу дилъра да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването - да изготви споразумение и то да приключи "благоприятно" за обвиняемия. 

През периода март-април 2016 г. антимафиотът отново се срещнал с председателя на съда в Стара Загора, както и с окръжния прокурор и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в съда. 

Сигналът за действията на Ивайло Димов е подаден от прокурорските и съдийски органи, подложени на натиск. Извършена е и проверка от агенти на ДАНС. Показания срещу шефа на антимафиотите са дали свидетели. Не са прилагани специални разузнавателни средства.

Междувременно наркодилърът бил осъден на 5 години затвор, които в момента изтърпява в старозагорския затвор.

Окръжният съд в Сливен призна за невинен Ивайло Димов за престъпление по служба, но го осъди за престъпление срещу правосъдието. 
Софийската градска прокуратура ще обжалва присъдата в оправдателната й част. 
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари