четвъртък, 18 януари 2018, 19:11 ч.

Глобално затопляне

Български учени потвърдиха: Ледниците се топят!

BNews.bg

Български учени потвърдиха: Ледниците се топят!


Ледниците на Антрактида се топят и това  се вижда, показват проучванията на 26-тата българска антрактическа експедиция.

Христо Пимпирев, който е ръководител на българската експедиция на Антрактида сподели във Фейсбук: 

„Ние четвърт век работим на нашата полярна база и докато ледника опираше до самата къща, в момента едната се е отдръпнала поне с 50 метра. Има затопляне на климата специално в тази част. Поставихме за първи път извън страната на 4 метра под нивото на Южния океан мареографска станция, която целогодишно записва колебанията на морското ниво. Знаем, че с разтапянето на ледниците морското ниво се повишава, което грози сериозни части на нашата планета.“ 

Пимпирев се завърна на родна земя от полярната ни база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, но групата от учените, обаче остава там, за да продължи работата си върху климатичните промени на планетата. 

През месец февруари българските учени, ще проучват какви полезни компоненти има на територията на Антрактида. Тяхното опознаване е изключително трудно, защото изследователите работят на терен извън базовата станция. 

„Те работят на полеви лагери на палатки, при бурни ветрове, при минусови температури, но все пак там е една много важна металогенна зона на земята.“, заяви още Христо Пимпирев.


 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Важно откритие! - 01:25, 19 ян.

    Това е наистина важно откритие! Хвала на нашите учени-екскурзианти на държавна издръжка. Най-накрая доказаха че ледниците се топят. А те го правят от 20-тина години по Дискавери чанел всеки ден, при това безплатно.

Напиши коментар

Коментари