четвъртък, 18 януари 2018, 19:47 ч.

Горчива практика

Италианец остави българските си работници на улицата и без пари

BNews.bg

Италианец остави българските си работници на улицата и без пари

140 работници от фирма за обувки не са получавали заплати от повече от два месеца, фирмата е спряла дейност и има нов управител, който обаче никога не е идвал в България. Въпросът е кога в този случай работниците ще могат да си вземат заплатите.

За случващото се съобщиха работниците от фирмата "A.M. shoes", чийто собственик е Джовани Габриеле. Той стои и зад обявената в несъстоятелност фирма "Абонданца", като работниците са едни и същи, съобщи Дарик. 

Работниците разбрали, че фирмата спира дейност от секретарка, която се обадила от Италия. В същото време вчера е сменен и пълномощникът на собственика, а новият пълномощник е италиански гражданин, когото работниците не познават. 

Работниците разчитат на намесата на Икономическа полиция, защото по думите им от складовете на фирмата се изнася продукция. Те са потърсили още съдействието на социалното министерство и на омбудсмана Мая Манолова, като настояват да си получат заплатите и ако фирмата окончателно спира работа, да бъдат съкратени, за да се регистрират в Бюрото по труда. 

От Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" са започнали проверка в предприятието. 

Към момента е установено, че предприятието е в престой от началото на годината, за който е издадена заповед. Според законодателството при престой по вина на работодателя той дължи възнаграждения за времето на престоя, обясняват от ГИТ.

От ГИТ са връчили на управителката на дружеството предписание да изплати заплатите на работниците. Тя обаче е сменена, а новият представител не е открит. Той е вписан като управител на дружеството часове след началото на проверката на ГИТ. 

Това на практика оставя Агенцията с вързани ръце. От ГИТ обясниха за OFFNews, че могат предприемат и други действия, в това число да се иска съдействието на полицията за издирването на управителя, за когото обаче няма данни да е идвал в България.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари