вторник, 06 февруари 2018, 13:50 ч.

Достатъчно доказателства

КОНПИ: Прокопиев има незаконно придобито имущество!

BNews.bg

КОНПИ: Прокопиев има незаконно придобито имущество!

Олигархът Иво Прокопиев притежава незаконно придобито имущество и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) е събрала доказателства за това, каза за БЛИЦ шефът на Комисията Пламен Георгиев.

Цялата истина около парите на подсъдимия Прокопиев и натискът и провокациите на кръжеца "Капитал" публикуваме по-долу:
 

- Голяма полемика се разгоря, след като КОНПИ наложи запор в размер на 200 милиона върху имуществото на подсъдимия Иво Прокопиев. БЛИЦ беше първата медия, която оповести, че Апелативният съд в Бургас е уважил иска на ръководената от Вас Комисия. Какво следва оттук нататък по отношение на имуществото на Прокопиев?

- Първо искам да кажа, че решението на съда беше абсолютно обосновано и мотивирано. Точка по точка бяха отхвърлени всички възражения на Прокопиев и защитата му за твърдяни от тях незаконосъобразни действия. В решението на съда изключително добре беше написано, че всичко което е свършила КОНПИ е законосъобразно. За нас няма свещени крави. Г-н Прокопиев не е първият олигарх, на когото запорираме имущество, такъв беше и Цветан Василев. Има и други лица. Оттук нататък всеки трябва да се притеснява, ако има незаконно придобито имущество!   А по отношение на Вашия въпрос какво следва оттук нататък за подсъдимия, г-н Прокопиев трябва да представи декларация пред нашата Комисия, в която да докаже законността на неговите доходи. Ако не може да го направи, то в края на месец февруари КОНПИ ще внесе иск за отнемане на имуществото му, което вече сме запорирали. Разбира се, ако г-н Прокопиев докаже, че има законни средства тогава проверката срещу него ще бъде прекратена.

- Вашият опит като магистрат сочи ли, че такъв човек като него е успял по честен път да спечели стотици милиони левове?

- Фактът, че ние сме внесли този иск, фактът че той е одобрен от съда на първа и е потвърден на втора инстанция, говори че ние сме събрали достатъчно доказателства, че имуществото, което е придобито от г-н Прокопиев за нас е незаконно придобито.  

- Очаквате ли истерична атака от кръга „Капитал“ по повод на Вашите действия?

- Атаката вече се случи. Дори преди нашето решение имаше теч на информация. С оглед на това вече тече проверка на ДАНС откъде е изтекла класифицирана информация във връзка с този случай.  Атаки има много, но да Ви кажа те изобщо не ме интересуват. Важното е, че съм тук, за да си свърша работата по закон. Малко ме интересува това кой и какво пише. В крайна сметка има много още за вършене и ви казвам, че държавата е силна и има възможност да се справи с корупцията. От тази гледна точка апелирам към всички граждани, които по някакъв начин са станали свидетели на корупция: Давайте сигнали! Вече можем да работим по сигнали на граждани, а допреди 10 дни нямахме такава възможност. Така че подавайте сигнали за корупция, уверявам ви, че ще ги обработим!  

- Споменахте името на банкера беглец Цветан Василев, на когото преди година и половина КОНПИ наложи рекорден запор за над 1 млрд. лева. Какво се случва по този въпрос?

- Делото е в съда. Оттук нататък следват съдебни процедури, които са дълги и трудни, защото материалите по делото са стотици страници. Чакаме същинският съдебен процес, в който ще бъдат изслушани свидетели и ще бъдат разгледани експертизи. След това съдът ще вземе решение дали да отнеме това наистина гигантско имане, което сме запорирали.

- Самият Цветан Василев пред негови приближени медии се опита да Ви атакува от Белград. Как гледате на неговите действия спрямо Вас?

- Най-нормалното е когато ти е запорирана сума от близо 1 милиард лева да атакуваш този, който го е направил. Правят го и хора, на които са запорирани дори суми от порядъка на 5 или 10 хил. лева. Само ще Ви дам един пример – преди 5 години, когато бях зам.-министър на правосъдието и посещавах затворите, над 90% от затворниците твърдяха, че са невинни. Всички обясняваха как са в затвора поради грешка в системата или по някаква друга причина, която е независеща от тях или че са били набеди.  Ние работим само с факти и доказателства, които представяме в съда. А другото е просто една говорилня.  

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари