понеделник, 12 февруари 2018, 10:00 ч.

Пак се изложихме пред чужденците

Bruxelles2.eu: Валери Симеонов торпилира Европредседателството на България с тревожни забележки!

BNews.bg

Bruxelles2.eu: Валери Симеонов торпилира Европредседателството на България с тревожни забележки!

Снимка: Forumnews

Размазващ коментар прави белгийското онлайн издание bruxelles2.eu по повод просташкото изказване на тоалетния министър за посещението на евродепутатката Ска Клер, от когото се разграничиха останалите му колеги от министерски съвет и се засилиха съмненията, че коалицията с ГЕРБ се разпада. 

"Българският заместник министър-председател Валери Симеонов, който отговаря за икономиката и демографската политика, излезе от релси в петък (9 февруари). В специално агресивно изявление, публикувано на български език на интернет страницата на неговата партия, президентът на Националния фронт за спасение на България, българска националистическа партия, атакува немската зелена евродепутатка Ска Клер по-скоро вулгарно и агресивно, пише белгийската медия.

И констатира, че изказването му, че съдбата на парк Пирин е деликатен въпрос в България не толкова, защото засяга националната гордост или развитието на туризма, а защото идва да оспори някои утвърдени частни интереси, които се сблъскват с общественото "нещо".

"На доста вулгарен език той не изисква повече или по-малко моментално експулсиране на евродепутат, но не за страната му, а за турската граница.", изумавята се още от bruxelles2.eu.

И следва коментар на медията:

"Такъв тип разговор от устата на държавен служител най-малкото експлозивен. Политиката може да бъде обсъждана, оспорена, аргументирана. Но искането за експулсиране на човек, само заради изразяването на неговите мнения, което отговаря на неговите задължения (евродепутат), е по-скоро диктаторски метод, отколкото демокрация.

Когато идва от член на правителството, който има председателството на Съюза, това е още по-неподходящо. Председателството на ЕС обикновено трябва да забравя собствените си опасения, националните си проблеми и представителството на Европа през шестте месеца на председателството.

Отвъд политическата личност, която току-що каза тези думи, това твърдение противоречи на всички идеи на Европейския съюз. Това отслабва българското председателство на Съюза, което ще трябва бързо да реагира. И това се случва няколко дни преди срещата на министрите на външните работи в София, където ЕС трябва да обсъдят сирийския въпрос, Близкия изток, каква може да бъде легитимността на Съюза и да се говори за демокрация и човешките права в света, ако лидерът на приемащата страна на тази среща даде обратния пример?

Нота бене: Малко преди 13 февруари, г-н Симеонов трябва да говори на конференцията на високо равнище по въпросите на туризма, организиран от българското председателство на Съюза, заедно с европейския комисар по промишлеността Елжбиета Биенковска. Ще видим дали европейските власти ще реагират.

В2 поиска реакция от страна на българското председателство и европейските власти. Те добре се пазеха да дадат отговор. Бяха необходими 24 часа, българското правителство да излезе публично с две изречения, за да преразгледа дебата."

Белгийското издание припомня още, че Валери Симеонов е осъден през 2014 г. за дискриминация след реч на омраза срещу ромите.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари