вторник, 13 февруари 2018, 9:11 ч.

Изключително опасен

СТРАХОВИТИ разкрития за задържания за тероризъм у нас човек на ИДИЛ!

BNews.bg

СТРАХОВИТИ разкрития за задържания за тероризъм у нас човек на ИДИЛ!

На 13 януари група от 27 чужди граждани е опитала да премине нелегално българската граница, с тях е бил и задържаният по-късно у нас мароканец Науфал Рашид Захри, който е издирван от Интерпол за тероризъм и членство в джихадистката групировка "Ислямска държава".

Задържани между селата Сладун и Маточина са шест мъже и шест жени и деца. Изпратени са в центъра в Харманли, където е започнала проверка. 26 от лицата, роднини, са подали веднага заявление и са поискали хуманитарен статут, не е подало заявление само въпросното лице. Мъжът се е опитал да заблуди българските власти, че е сирийски гражданин и е част от групата. Имал е пет различни документа за самоличност. Извършени са проверки на документите и е установено, че лицето е обявено за издирване от Интерпол. Това заяви по БНТ говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Изпратена е снимка на лицето в Интерпол и е установено е паралелно с това, че всички тези документи са фалшифицирани. Изготвена е и т.нар. лицево-идентификационна справка. Установено е, че лицето е издирвано и от мароканските власти. През този месец лицето е било в центъра в Харманли в помещение от закрит тип – не е имало възможност да избяга, заяви Арнаудова.
Лицето се издирва за съставяне на група и опит за терористични действия, за опит да посегне на националната сигурност в Мароко, за набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към "Ислямска държава".

На 5 и 6 февруари тази година са разпитани двама съмишленици, които също свидетелстват, че той е изключително лоялен член на Ислямска държава и е подпомагал групировката, използвайки уменията си на механик. Той демонстративно е носел колан за самовзривяване.  

"Издирва се за съставяне на група за подготовка и извършване на терористични действия, за незаконно притежание на оръжие, за организиране от него масово присъединяване към ИДИЛ, за набиране на парични средства за използването на терористични действия. Той представлява изключителна обществена опасност. Мароканските власти молеха съдът да задържи лицето, докато дойде в България искането за екстрадиция", съобщи тя пред Нова телевизия.

  "Всички тези неща са се случили на територията на Мароко, не на Сирия. Колан за самовзривяване не е носил на територията на България, а не територията на страната, която иска задържането му", добави тя. "Притежавал е по време на задържането сирийска лична карта, сирийски паспорт, сирийско свидетелство за управление на МПС, сирийско свидетелство за родствени връзки и един испански паспорт", добави Арнаудова. "Когато е бил задържан, той не е имал нищо освен тези документи - нито телефон, нито някакви опасни вещи", допълни още Арнаудова.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари