сряда, 21 февруари 2018, 17:48 ч.

Скандалът се заплита

Дължим над 270 милиона на чужди болници, на стотици хора е отказано лечение зад граница! Плочев потвърди: Заплашваха ме!

BNews.bg

Дължим над 270 милиона на чужди болници, на стотици хора е отказано лечение зад граница! Плочев потвърди: Заплашваха ме!

Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, което е за изслушване управителя на Националната здравноосигурителна каса заради прогресиращата тенденция за нарастване на задълженията към здравни институции на държави-членки на ЕС за предоставени на български осигурени лица здравни услуги.

По думите му това е трансфер от МЗ към НЗОК, който тя трябва да предостави на чужди фондове след лечение на български граждани.

Към момента задълженията на НЗОК към чуждите фондове са 271 млн.лв., а в бюджета на НЗОК по това перо са предвидени 73 млн.лв. Зачестяват писма от държавите за неспазване на 18-месечния срок за заплащане и се настоява да се направят планове как ще се плаща занапред. На 20 януари 2018 г. е получено писмо от Германия, в което се посочва, че този срок е изтекъл, а дължимите суми само към Германия са над 20 млн. лв., каза още проф. Плочев.

"Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев не е извършил сериозно нарушение на процедурата като е поискал помощ от народните представители за неизплатените средства към чужди здравни каси", каза Анелия Клисарова.

Председателят на Надзора на НЗОК и зам.-здравен министър Жени Начева уверяваше Здравната комисия, че 7 млн. са плащанията към чуждите каси и това не било проблем на бюджета на Касата. Тя твърди, че нямало опасност български граждани да бъдат връщани от чужбина. Оказа се обаче, че само за миналата година има 300 подадени жалби за отказана здравна помощ поради нередовни плащания. Ние ще искаме да се запознаем защо е отказано на тези хора да се лекуват в чужбина. Искаме да ни бъде представена схемата как ще бъдат извършени просрочените плащания към всички чужди здравни каси, посочи още Анелия Клисарова.

Проф. Плочев посочи, че досега МЗ е платило 64 хил. лв. Годишните суми на платени средства към чуждите фондове са по-ниски от постъпилите искове, което води до непрекъснато нарастване на задълженията към другите държави, допълни още проф. Плочев.

Решихме да изпратим писмо до парламента с молба да ни помогнете, никой не е поискал актуализация на бюджета, някой трябва да ни каже как да се справим с този проблем, допълни още проф. Плочев.

Има сигнали, постъпили при нас, в НЗОК, за отказано лечение в чужбина на 332 български пациенти през миналата година, каза още Плочев. Сигналите, постъпили в НЗОК за отказано лечение през 2016 год. са били 334.

Проф. Плочев категорично потвърди, че е бил заплашван, не пожела да каже кой го е заплашвал. Представи по една папка на всички народни представители, с която искаше да покаже последователността на своите действия. Това каза депутатът от ДПС Нигяр Джафер.

Идвам от здравната комисия, където е изслушването на проф. Плочев. И в този случай се преплетоха обективни истини и спекулации. Попитах проф. Камен Плочев за заплахата към него и втората тема, за която смятам, че се спекулира, беше, че лекари в чужбина източват здравната каса, каа още членът на здравната комисия.

Така  тя коментира разразилия се скандал около шефа на здравната каса и нарушената му комуникация със здравния министър Кирил Ананиев. Повод за скандала станаха задължения на касата към болници в чужбина и недостига на средства.

Непознаването на процедурите не е извинение и не трябва да е част от профила на управител на НЗОК, каза председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова. Тя допълни, че когато човек поема подобен пост, трябва да се запознае с всички законови процедури.

На заседанието присъстваха представители на съсловните и пациентските организации, на синдикати и др.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Българин - 18:07, 21 февр.

    Mутрата дължи на Здравната каса 1,7 милиарда които откраднаха с Данков от парите на беднити болни българи. Кога ще ги върне, а ? Къде е прокуратурата.

Напиши коментар

Коментари