сряда, 21 февруари 2018, 19:20 ч.

На канала

Важно за всички шофьори: Вижте какво се променя при техническите прегледи!

BNews.bg

Важно за всички шофьори: Вижте какво се променя при техническите прегледи!

Преминаването през канала за технически преглед на автомобилите без платен данък остава в историята. ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА) свързва системата си за ГТП-та с централната база данни за платени данъци на Министерството на финансите, пише в. „Монитор“.

В момента протичат тестове на системата и до месец автомобилите без информация за платени налози няма да бъдат допускани до техническа проверка. В момента информационната система на ИААА извършва проверка дали има връзка със съответната община и дали се дължи данък за автомобила. Агенцията има договори с почти всички общини за обмен на информация, освен с шест. „Обменът е изключително труден, защото зависи от техническите възможности на над 250 общини, които трябва да поддържат интернет, сървъри и т.н.“, коментираха от агенцията.

Единственият проблем е, че данните за платените налози на автомобилите достигат до централната система на държавата от общините за няколко дни. Забавянето е още по-голямо, около една седмица, ако плащането е направено по банков път. От автомобилната агенция предвиждат да избегнат затруднението като качат на сайта си възможност за справки дали се дължат данъци към момента за превозните средства. Досега „вратичка“ в системата даваше възможност, ако не е изрядна комуникацията между системите, документът за платен данък за годината само да се сканира и да се продължи прегледа на превозното средства. Много от пунктовете са се възползвали от тази възможност, за да допускат превозни средства да преминат успешно прегледа, допълниха от агенцията.

Служители на ИА „Автомобилна администрация“ са съставили 46 акта при внезапна проверка на пунктове за технически прегледи в София, съобщиха вчера от транспортното министерство вчера. Проверяващите са установили, че в 10 пункта техническите специалисти са допуснали 46 превозни средства да преминат успешно прегледа, без да е платен данъкът към съответната община. Санкцията за това нарушение е 1500 лева, като за съответните пунктове ще бъде задействана процедура по отнемане на разрешителните. От агенцията предвиждат да продължат изненадващите проверки на пунктове за технически прегледи в цялата страна.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари