четвъртък, 22 февруари 2018, 14:53 ч.

Гаранция 100 бона

Обвиниха Малката секира в лихварство, кредитиран с пари от Цветан Василев!

BNews.bg

Обвиниха Малката секира в лихварство, кредитиран с пари от Цветан Василев!


Бившият финансов министър Стоян Александров е привлечен днес като обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение. Проверката срещу него е по сигнали за лихварска дейност,  съобщиха от Софийската градска прокуратура. 

На Александров е повдигнато обвинение за това, че за времето от 19.11.2002 г. до 12.02.2015 г. в гр. София, и други градове на страната, като физическо лице без съответното разрешение е извършвал по занятие банкови сделки,  за които се изисква такова разрешение, като предоставил 61 бр. кредити в лева, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 000лв., 1 693 160 щатски долари и 3 738 600 евро срещу задължението за връщане на сумите с договорени лихви. По този начин е причинил на лицата- кредитополучатели значителни вреди 

Второто обвинение спрямо Александров е за това, че в периода 2002 г.- 2009 г.,  като управител на „Стал 2007“ ЕООД и на „Александров и Сие“ ЕООД, е извършвал по занятие банкова дейност без съответното разрешение, като е предоставил 14 бр. кредити в общ размер на 1 006 4-00 лв. и 9 955 579.88 евро, и е причинил значителни щети на кредитополучатели.

За посоченото престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 лв. до 10 000лв., като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имуществото на дееца.

Спрямо обвиняемия е определена мярка за неотклонение „гаранция“, която е в размер на 100 000 лв.

През септември 2016 г. бизнесмени се оплакаха, че Стоян Александров им е дал заеми, като в договорите били заложени скрити лихви. Според тях дела срещу бившия финансов министър от кабинета на Любен Беров са били подправяни в негова полза и то само за 4 дни. Тогава те обявиха, че имат съмнения, че Александров влияе на съда. 

Общинари са възмутени от извадените кирливи ризи на Малката секира и ще настояват той да подаде оставка. Тъй като обвиненият от прокуратурата за финансови далавери бивш ковчежник №1 е на изборна длъжност като общинар от "Движение 21" на Татяна Дончева, той може да бъде освободен от нея само, ако си подаде оставка.

„Сега ще видим, след като обикаля телевизиите и се прави на морализатор, дали ще му стиска да подаде оставка", коментират в СОС.   

Той е давал огромни суми срещу космическата лихва от 12%. Такава е ситуацията с отпуснатите от него над 6 млн. евро на Петър Цабалас - Пепи Гърка за построяването на апетитната сграда на столичната улица "Оборище".  От събраните още тогава доказателства ставало ясно, че Александров е набавил огромната сума от трезора на КТБ, като е използвал приятелството си с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев.

Размерът на лихвата е същият, който Цветан Василев даде на приятеля си Иван Костов по преференциалния му депозит. Подозира се, че Малката секира е взел милионите от КТБ на лихва от 3%, която след това е увеличил с нови 9%, за да спечели бързи пари. Сметките му, обаче са излезли криви, защото Пепи Гърка не е успял да се сдобие със заветните разрешителни за пускането на сградата в експлоатация, пише БЛИЦ.
Припомняме, че още през 2014 г. бившият министър на финансите Стоян Александров призна, че държи 1 394 485 лв. на депозити в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ).

Пред BPost.bg финансистът призна, че най-вероятно ще изгуби по-голяма част от спестяванията си.

„Сключил съм договори за цесии за част от сумите“, призна още Александров. „Аз съм заинтересовано лице и не бих искал да коментирам намерението на новото правителство да бъдат отменени цесиите в КТБ“, отговори той на въпроса какви ще бъдат общите щети за българската икономика от фалита на банката на Цветан Василев.

Финансистът уточни, че парите му в банката не са само на физическото лице Стоян Александров, но и на фирмите му.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари