четвъртък, 22 февруари 2018, 19:00 ч.

Изгубени в превода

ИЗНЕНАДА от Словакия: България отхвърлила Истанбулската конвенция?! Че кога стана това?

BNews.bg

ИЗНЕНАДА от Словакия: България отхвърлила Истанбулската конвенция?! Че кога стана това?

Снимка: Ройтерс

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, заяви министър-председателят Роберт Фицо, след като срещу договора се противопоставиха по-малък коалиционен партньор и религиозни групи, предаде Ройтерс.

Преди две седмици България, която е ротационен председател на Европейския съюз, също отхвърли конвенцията. Това изтъкна съпротивата в по-консервативните в социално отношение страни от бившия източен блок срещу либералните ценности на по-богатата Западна Европа, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Това обаче не е известно още на целокупния български народ на този етап. Все още се чака отговорът от премиера Бойко Борисов на въпроса на соцлидерът Корнелия Нинова, която го обвини в лъжа и попита защо конвенцията е разпределена в комисиите на парламента и не е изтеглена оттам.

 Лидерът на БСП поиска на днешното заседание кабинетът да изтегли документа, което не се случи.

Припомняме, че Борисов рязко даде назад с Конвенцията на псеводинтервюто в баджак телевизията с водещ Антон Хекимян.

Фицо обаче каза, че Словакия няма да ратифицира конвенцията, която според него е спорен документ, който може да наруши конституцията и да доведе до въвеждане на еднополови бракове. Той все пак заяви, че страната му ще включи в законодателство всички мерки, насочени към борба с насилието срещу жени.

Словакия обаче на практика забрани еднополовите бракове през 2014 г., когато прие конституционна поправка, определяща брака като съюз между мъж и жена. Тя също така не признава каквато и да е форма на гражданско партньорство между хора от един пол.

"Не можем да приемем мерки, които биха влезли в конфликт с вярванията и чувствата на хората в някои държави", каза Фицо, който е социалдемократ.

По думите му Истанбулската конвенция "ненужно поставя под въпрос естествените различия между мъжете и жените и ги нарича стереотипи", като същевременно преследва добрата цел за премахване на насилието срещу жени.

Словашката национална партия, която е по-малък коалиционен партньор в правителството, заяви, че ще го напусне, ако Словакия не се оттегли от конвенцията.Римокатолическата църква каза, че договорът може да доведе до дискриминация за религиозната свобода в Словакия, където 62 процента от 5,4 милионното население се определят като католици, а 6 процента - като протестанти, според преброяване от 2011 г.

Страните членки на ЕС България, Унгария, Чехия, Великобритания, Хърватия, Гърция и Ирландия все още не са подписали договора, както и страните членки на Съвета на Европа Азербайджан и Русия. Конвенцията е подписана от 40 държави.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари