неделя, 25 февруари 2018, 13:40 ч.

Въвеждат информационен портал „Единство“

НАЙ-ПОСЛЕ! Край на опашките пред КАТ!

BNews.bg

НАЙ-ПОСЛЕ! Край на опашките пред КАТ!

От днес започва да функционира системата за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара за регистрацията на автомобили при тяхната покупко-продажба. Чрез нея служителите на МВР ще получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време.

Въвеждането на информационния портал „Единство“, за свързаност между МВР и нотариусите, става след промените в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила в края на миналата година, предаде БНТ.

„Множество справки извършени за секунда по електронен път. Това е иновативното на практика“, каза Димитър Танев, председател на Нотариалната камара, по чието предложение бе въведена новата система

Улеснението за гражданите е, че регистрацията на автомобила ще става непосредствено след подписване на договора и те няма да губят време да се разкарват до звената на Пътна полиция.

Това обаче ще е възможно, само ако адресните регистрации на страните по сделката са в един и същ регион, не се налага смяна на регистрационния номер, има сключена застраховка „Гражданска отговорност“ и автомобилът е преминал технически преглед.

Така собствеността ще се прехвърля в реално време, с което се извършва и фактическият състав на регистрацията. Новият притежател на съответното МПС ще отива в КАТ, само за да си получи свидетелството за регистрация, уточнява Димитър Танев.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на Свидетелство за регистрация на МПС, а новият собственик да си го получи по пощата.

Новата услуга ще може да бъде извършвана единствено от нотариус, който притежава квалифициран електронен подпис. Вече проверените в регистрине данни по повод конкретната сделка ще се подават към системата „Единство“.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Митко - 17:16, 25 февр.

    И как ни един катаджия не кометира тия промени. Та те пряко ще ги засегнат!!!

  • Митко - 17:13, 25 февр.

    Що таа възможност. дето се предвижда, да не се реализира сега? Кво пречи новият талон да се получава чрез куриер с наложен платеж? Или пак тряя да са разкарваме до КАТ. То така си губи смисъла, след като пак трябва да видим катаджията, дето на "2 магарета сламата не мой да раздели"...

  • Мариана - 13:59, 25 февр.

    Не ми се вярва, тия в КАТ са толкова тъпи, че ще им трябват години, за да приложат това, което от години се прави в Европа!

Напиши коментар

Коментари