неделя, 25 февруари 2018, 17:00 ч.

Уникална разработка

Новият телефон за руските военни струва €1443

BNews.bg

Новият телефон за руските военни струва €1443

Руското министерство на отбраната е започнало да раздава на офицерския състав на армията защитени мобилни телефони, изработени ръчно в Русия. Всеки апарат струва над 100 000 рубли (€1 443), съобщава в. "Известия". Право да ползват М-663С "Атлас" имат офицерите с достъп до информация от "особена важност".

Телефонът позволява да се ползват шифрованите комуникационни линии на руските военни както в страната, така и в чужбина. М-663С "Атлас" се произвежда в Научно техническия център "Атлас" - държавно предприятие, подчинено на Руското министерство на комуникациите и съобщенията. Апаратът е модификация на цивилния модел SMP-АТЛАС/2 и според описанието на сайта на производителя осигурява "гарантирано криптиране на речевата информация и идентификация на абоната в защитен режим".  

По паспортни данни М-663С "Атлас" може да работи при температури -20 °C до 50 °C, влажност 98% при температура 35 °C и да приема разговори дори под вода. Корпусът е изработен от метал и пластмаса, а екранът има сапфирено стъкло. Руснаците обясняват колосалната цена на телефона с обстоятелството, че криптиращият чип бил уникална за Русия разработка. Имал компактни размери, харчел малко и можел да предава шифрована информация с минимално забавяне. SIM-картите за новия офицерски телефон се произвеждат от руската компания "Мегафон", която има лиценз от НТЦ "Атлас". Министерство на отбраната е определило лимит на разходите за разговори по М-663С в размер на 24 млн. рубли годишно (€346 220).

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Дони - 17:09, 25 февр.

    И ха...

Напиши коментар

Коментари