понеделник, 12 март 2018, 19:50 ч.

Ужасно

Милиони тонове скална маса застрашават хората край Смолян! 11 села са....

BNews.bg

Милиони тонове скална маса застрашават хората край Смолян! 11 села са....

11 села в Смолянско продължават да са откъснати от града заради огромното свлачище върху главния път. Днес беше забранено и на пешеходци да преминават в района.

Свлачището се активизира миналата седмица и според АПИ е най-мащабното в страната върху главен път.

На спешно заседание в областната администрация бяха набелязани мерки за безопасността на хората и работещите в района.

"Свлачището крие неподозирани опасности. Запазването на живота на хората е от първостепенно значение", каза зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.

До училищата в града пътуват 90 ученици. През обходният път през Рудозем и връх Средногорец, пътят им до Смолян се удължава с повече от 50 км.

Деца и възрастни от селата в района минават през свлачището пеша, за да стигнат до училище или до работните си места.

Започна изграждането на обходен път над село Влахово. Багерите работят усилено, за да може да има по-бързо безопасен път за хората.

По новия път ще могат да преминават леките автомобили и микробуси до 22 места.

Към този момент няма непосредствена опасност за електропреносните съоръжения в района на свлачището.

Пътят Смилян – Рудозем вече е отворен. Пътят ще се използва като част от обходен маршрут за товарните автомобили, които не могат да преминават по пътя Смолян – Средногорци, заради голямото свлачище край Тикале.

Проблемът ще бъде обсъждан отново на съвещание в Община Смолян утре с участието на общинари, геолози, проектанти, представители на държавни институции.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари