вторник, 13 март 2018, 10:00 ч.

Заплаха за държавната сигурност

Прокуратурата: Частните охранители - армия в ръцете на кмета на общината

BNews.bg

Прокуратурата: Частните охранители - армия в ръцете на кмета на общината

Снимка: БНР

Прокуратурата е притеснена от предложението за законодателни промени, които да разрешават на кметове да наемат частни охранителни фирми за охрана на населените места. Това заяви пред bTV Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Притесненията идват от това, че тези законодателни промени могат да доведат до разпад на държавността. Арнаудова подчерта, че тези промени категорично противоречат на принципите на правовата държава. „Те са и противоконституционни“, допълни тя.

С отнемането на правомощия и възлагането им на частни субекти се нарушават правата на гражданите, каза още говорителят на главния прокурор. „Със закон ще се даде възможност на кметовете дали, кога и на кого да възложат охраната на територия. Ще се стигне до засягане на личните права на българските граждани. Включително и по време на избори те ще са хората, които ще съблюдават за обществения ред“, обясни Арнаудова. Тя изтъкна за сравнение, че по закон служителите в МВР не могат да членуват в партии.

 „Това ще е армия под ръководството на кмета на общината“, аргументира решението на Сотир Цацаров Арнадудова. „Категорично според главния прокурор се касае за противодържавна дейност, противоконституционна.“  Ако промяната се случи, въпросните частни охранители ще имат равни права с МВР. „Редно е държавата да упражнява тези права, а не да се оставя на преценката на частни субекти“, посочи Арнаудова.  

Тя посоми и още едно възражение на прокуратурата – за услугата „сигурност“ българските граждани вече плащат. „Недопустимо е през бюджета на една община те да се натоварват с още една услуга“, каза Арнаудова.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари