вторник, 13 март 2018, 10:32 ч.

Задълженията ще бъдат платени

Д-р Бойко Пенков: НЗОК има сбъркана счетоводна политика!

BNews.bg

Д-р Бойко Пенков: НЗОК има сбъркана счетоводна политика!

Снимка: Glas.bg

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ, че е объркана счетоводната политика на Националната здравноосигурителна каса. Той коментира и бюджета на касата, предвиден за тази година, като каза, че за първи път има такова голямо нарастване с над 400 млн. лева, което позволява да бъдат изплатени задълженията към чуждестранните каси. По думите на Пенков, тази година в бюджета на НЗОК има предвидени 73 млн. лв. Това са парите, за които българската национална осигурителна институция е предложила на сдружението на германските каси и на другите да бъдат разплатени. Те са разсрочени задължения, които са платими към тази година. Ще има поредица от срещи, за да може да се планира с чуждите осигурителни институции темпа на разплащане, така че да се изчистят всички задължения.

„Това го имаше преди 15 години в Европа. Някои хора отиваха да получат лечение в съседна държава. Това наложи да се освободи движението на хората да могат да получават медицинска и друг вид помощ в рамките на съюза. Цените и консултациите, които плащаме ние са по-различни от тези, които са като възможност”, посочи заместник-министърът на здравеопазването.
„За пръв път в последните години имаме такова нарастване на приходите в бюджета на касата. Това са над 400 млн. Това ни даде възможност, преговаряйки с лекарския съюз да променим някои цени, които не бяха пипани десетилетие”, допълни още д-р Пенков. 
„От тук нататък означава, че вече ще имаме основанието да търсим работата да бъде добре свършена. Повече пари - по-добро качество. Това, което може да се направи за извънболничната помощ, няма смисъл да плащаме за скъп болничен престой, когато нещо може да се случи вътре. Трябва да се направи преостойностяване на тази услуга навън”, каза още той.
"За да можеш да отидеш да се лекуваш в друга държава трябва да имаш формуляр, издаван само от министъра или шефа на касата. Ако нямаш такъв тип документ се заплаща на място в съответната държава. Здравният туризъм не е най-добрата система", каза д-р Пенков по темата за лечението на наши граждани в чужбина.
"Имаше разговор, за да се види за какво най-често ходят българите за лечение в Европа. Така ще се развият съвременни методи и у нас. Липсват ни някои малки уреди, които карат хората да се лекуват на друго място. В България все още има лоши практика, като заплащане на консумативи за операция. Това го няма навън", допълни той.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Чавдар - 11:10, 13 март

    От колко години си зам. министър Пенков, чак сега ли разбра. Явно си много малоумен.

Напиши коментар

Коментари