вторник, 13 март 2018, 11:46 ч.

Справедливост

Има шанс за неизбежната отбрана: Съдът оправда командоса, който уби Голямата Рижа!

BNews.bg

Има шанс за неизбежната отбрана: Съдът оправда командоса, който уби Голямата Рижа!

Снимка: 24 часа

Преди 9 г. на кръстовище в Бургас Петко Лисичков се засякъл с Голямата Рижа, следва скандал, завършил със стрелба. Повален на земята, спецполицаят извадил законния си “Глок” и стрелял 4 пъти в нападателя. 40 000 души защитиха в подписка Лисичков.

Бившият спецполицай Петко Лисичков е един от малцината, оневинени за убийство. Той прекарва 72 часа в ареста след стрелба на бургаско кръстовище, при която загива криминално проявеният Калоян Стоянчов-Голямата Рижа.

Лисичков първо получава условна присъда, но впоследствие ВКС я отменя - прие, че е действал, превишавайки пределите на неизбежната отбрана, но в състояние на уплаха и смущение.

Магистратите се позовават на чл. 12, ал. 4 от НК, уточнявайки, че “в тези случаи степента на вината е толкова незначителна, че не е обществено оправдано да се налага наказание”.

Преди това окръжният и апелативният съд в Бургас налагат на бившия полицай условно наказание от 18 месеца с 4 г. изпитателен срок, както и 40 000 лв. кръвнина. ВКС потвърждава размера на обезщетението, което Лисичков трябва да заплати на бащата на Калоян Стоянчов за претърпени болка и страдание.

Днес командосът Лисичков не иска да си спомня за кървавия сблъсък с Голямата Рижа.

Минали са почти 9 г., а преди 3 г. Лисичков губи сина си при странни обстоятелства. Момчето е открито мъртво в квартирата на баща си в София.

Животът на бившия полицай се променя в един миг на 20 септември 2009 г. Той е на мотора си, когато, минавайки през кръстовище в бургаския кв. “Меден рудник”, се засича с аудито на бившия боксьор Калоян Стоянчов-Голямата Рижа. Калоян е заедно с приятеля си Тодор Андонов.

След засечката Калоян и Тодор спират колата и излизат. Тръгват с крясъци и псувни към Лисичков, който междувременно също е спрял мотоциклета. Лисичков очаква нападателите с палка в ръка, но Рижата я изтръгва от ръцете му и го удря с нея по гърба. Бившият полицай пада на земята, след което се изправя и вижда, че Тодор Андонов е извадил нож - тогава посяга към законно притежавания си пистолет “Глок”. От разстояние 50-60 см Лисичков произвежда 4 изстрела срещу Стоянчов, пише 24 часа.

Голямата Рижа рухва, а аверът му хуква да бяга. След аутопсията става ясно, че смъртоностни са 2 от раните - в областта на гърдите и в шията на 24-годишния Калоян.

Лисичков е на косъм от линч, на място се изсипват дузина от верните хора на Рижата.

Голямата Рижа рухва, а аверът му хуква да бяга. След аутопсията става ясно, че смъртоностни са 2 от раните - в областта на гърдите и в шията на 24-годишния Калоян.

Върху автомобила на МВР със заплахи и викове “Ще те убием!”, “Ще те разпорим!” се нахвърлят 33-годишният Атанас Парушев и 22-годишният Мануел Стоев.

Убийството на криминално проявения Калоян взриви социалните мрежи, а от Бургас тръгна подписка в защита на Лисичков, в която близо 40 хил. души настояваха за оневиняването му.

Първоначално прокуратурата повдига обвинение за убийство в състояние на афект. По време на разследването обаче тази квалификация се променя в убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Магистрати приемат, че Лисичков е натиснал спусъка, след като е бил ударен с палката във фазата на стълкновението между него, Тодор Андонов и Калоян Стоянчов.

Съдът отхвърля искането на адвокатите на Стоянчови полицаят да бъде обвинен в умишлено убийство. Защитниците опитват да докажат, че един от куршумите е проникнал откъм гърба на Калоян, но съдебномедицинската експертиза не потвърждава тази версия. Друга експертиза установява наличието на наркотични вещества в кръвта на убития.

На първите заседания Лисичков се явява с охрана. Дава подробни показания едва в края на съдебното следствие. Твърдението му “Нямаше разправия, слязоха, за да ме бият, това беше атака” звучи категорично.

В последните си думи към съда казва: “Съжалявам, че отнех човешки живот, но това беше единственият начин, за да защитя собствения си”.

Условната присъда за бившата барета идва година след убийството - през септември 2010 г. Следващата пролет апелативният съд изцяло я потвърждава. И двете страни в процеса обаче внасят жалби във ВКС.

Висшите магистрати споделят становището на бургаските си колеги, че става въпрос за убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Но за разлика от тях приемат, че по време на нападението и стрелбата Лисичков се е страхувал.

В подкрепа на това посочват съдебнопсихиатрична експертиза, според която преди и по време на инцидента Лисичков се е намирал в състояние на уплаха и смущение. Заключението на експертите обаче не е било прието от бургаските магистрати.

“За първите 2 инстанции е безспорно, че Лисичков е могъл да избегне нападението по друг начин, без да се стига до смъртта на Стоянчов. Но те не са посочили какъв е този начин - да изтръгне палката или ножа, да простреля Стоянчов в неуязвимо за живота място, да стреля по него само веднъж, да се остави да бъде бит и след това да отвърне на нападателя си”, пишат в мотивите си магистратите от ВКС, пише 24 часа.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари