вторник, 13 март 2018, 15:20 ч.

Химическо оръжие

ОЗХО е силно обезпокоена от отравянето на бившия руски шпионин в Англия

BNews.bg

ОЗХО е силно обезпокоена от отравянето на бившия руски шпионин в Англия

Русия иска достъп до веществото, с което са отровени Сергей Скрипал и дъщеря му.

Великобритания информира Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), че е много вероятно Русия да е замесена в употреба на химическо оръжие, съобщава Ройтерс.

Организацията заяви, че е силно обезпокоена от отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който е в болница с опасност за живота след излагането му на смъртоносно химическо вещество, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Юзюмджу съобщи, че вчера е разговарял по телефона с британския външен министър Борис Джонсън, за да се осведоми за резултатите от разследването на този етап.

"Изключително тревожно е, че все още се използват химически вещества за нараняване на хора. Извършителите трябва да понесат отговорност за действията си", заяви той.

Нервнопаралитичното вещество "Новичок", което е използвано срещу Скрипал, е руска разработка, която е слабо позната извън Русия. Москва има срок до днес в полунощ да даде обяснение за отравянето на Скрипал. Великобритания предупреди, че при отсъствие на такова обяснение ще бъдат взети ответни мерки.

Русия от своя страна отхвърли искането на Великобритания да даде обяснения за отравянето на Сергей Скрипал и каза, че Лондон трябва да осигури на Москва достъп до използваното отровно вещество.

Поискахме с официална нота достъп до това вещество и настояхме за достъп до всички данни от разследването, тъй като една от жертвите е руската гражданка Юлия Скрипал", каза на пресконференция външният министър Сергей Лавров.

„Преди да се дават ултиматуми е по-добре да се спазят собствените задължения по международното право”, каза още Лавров, визирайки Конвенцията за химическите оръжия.

„Ако процедурите, предвидени в конвенцията, бъдат изпълнени, ви уверявам, че Русия ще изпълни задълженията си. Русия не е виновна. Русия е готова да сътрудничи според Конвенцията за химическите оръжия, ако Великобритания си направи труда и благоволи да изпълни международните си задължения според същия документ”, каза Лавров.

Какво представлява веществото, с което е отровен бившият руски агент?

Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин. Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смятат американски експерти. Химикалът предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари