вторник, 13 март 2018, 15:58 ч.

Протест

Надзирателите настояват за среща с премиера

BNews.bg

Надзирателите настояват за среща с премиера

Следващият протест ще е на 26 март (понеделник).

От Синдиката на служителите в затворите в България настояват за среща с премиера Бойко Борисов. Писмото с искане за среща, е адресирано и до министрите на правосъдието и финансите - Цецка Цачева и Владислав Горанов, съобщиха от Синдиката.

В обръщението си надзорниците припомнят, че са искали подобна среща и на 06 март 2018 г. Те заявяват, че ежедневно ще настояват за среща с премиера или правосъдния министър за изпълнение на поетите ангажименти.

"Необходимо е да се изяснят няколко конкретни въпроса, които са предмет на последствията от провежданата от правителството на Република България в последните години държавна политика на неравенство, която третира и поставя в по-неблагоприятно положение служителите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" към Министерство на правосъдието в сравнение със служителите от МВР", пишат от УС на ССЗБ", пишат от Синдиката.

Надзирателите искат изравняване на заплатите на служителите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", с парите на останалите служителите от сектор "Сигурност".

Различното заплащане на труда в двете специализирани дирекции, пряко подчинени на правосъдния министър Цецка Цачева в сравнение с останалите ведомства се увеличава. Договореността с Министерството на правосъдието от юни 2018 г., според която за ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана"ще бъдат предвидени пари за изравняване на заплатите, в т.ч. и допълнителните възнаграждения по ЗМВР, все още не се изпълнява", се казва в писмото.

Надзирателите припомнят, че неравенството, породило социалното недоволство в ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" ескалира и доведе до протести, след като премиерът обеща 100 млн. лева допълнително за увеличение на заплатите в МВР. От браншовата организация напомнят, че очакват от Министерския съвет и правосъдното министерство да увеличат и заплатите на служителите на затворите и на съдебната охрана.

"Надяваме се, че служителите на ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана" няма да останат спрямо другите ведомства в положение на държавни служители с наложени рестрикции. Защото именно Синдикат на служителите в затворите в България се съобрази с настояването на Министъра на правосъдието за водене на цивилизовани преговори и въздържане от протестни действия, предвид заявените намерения за приемственост, относно наследените ангажименти от предишния екип на МП и ситуацията около предстоящото председателство на Съвета на ЕС", пишат от Синдиката.

"Сега и на синдикални събрания, и по улиците по време на нашите протести ни питат, какво се случва с обещанията за социален диалог и защо заплатите са отново замразени", пише още в писмото на съюза на работещите в затворите.

От Синдиката на служителите в затворите в България организира над сто локални и два национални протеста пред Министерството на правосъдието, Министерството на финансите и Министерския съвет с искане за решение на възникналата ситуация.

Протестите продължават, предупреждават надзирателите. Следващият протест ще е на 26 март (понеделник).

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари