петък, 16 март 2018, 14:17 ч.

Окончателно

Първа присъда за ТЕРОРИЗЪМ: Иван Захариев ще търка наровете 2,5 г.

BNews.bg

Първа присъда за ТЕРОРИЗЪМ: Иван Захариев ще търка наровете 2,5 г.

Снимка: БТВ


На 14 март 2018 г. роденият в Ханой българин с австралийски паспорт Иван Захариев бе преведен Софийския затвор, където да изтърпи наказание от 2 години и шест месеца лишаване от свобода. Това наказание бе постановено от Апелативния специализиран наказателен съд като втора инстанция и не бе обжалвано от подсъдимия пред Върховния касационен съд, съобщиха от Спецпрокуратурата.
Апелативните съдии приеха тезата на Специализираната прокуратура и представените от обвинението доказателства за това, че от 04.07.2016 г. до 19.09.2016 г. на територията на България Захариев се е обучавал в боравене с огнестрелни оръжия, в т.ч. с автомат „Калашников“, с цел да участва в терористични действия. Намален бе срокът на наказанието.

На 5 юни 2017 г. първоинстанционният Специализиран наказателен съд наложи на Захариев 4-годишна ефективна присъда. Захариев бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура с участието на служители от ДАНС, ГДБОП и СДВР. Според събраните доказателства през 2013 г. Захариев посетил Сирия с намерение да се влее в терористична групировка, но не бил приет заради липса на бойни умения. До Сирия пътувал със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция.
Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Престоят му там обаче се оказал кратък. След завръщането му в Сидни той скоро пътува за България, където да получи бойна подготовка в местни стрелкови клубове.

Компютърно-техническа експертиза на преносимия му компютър доказа, че в него са се намирали файлове, които пропагандират „…нуждата да бъде напълно отречена западната цивилизация, без да се отказват материалните обекти, свързани с нея, тъй като те представляват продукт на научното и технологично развитие“. Открита е и информация, според която след падането на режима на Асад „…могат да бъдат освободени и други мюсюлмански страни, страдащи от тирания и несправедливост…“. Захариев редовно е посещавал сайтове със статии и видео клипове за Джабхат Ал Нусра и Ислямска държава.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари