понеделник, 16 април 2018, 11:20 ч.

Над 90% от самотните родители са жени

Фондация осигурява нова професия на самотни майки

BNews.bg

Фондация осигурява нова професия на самотни майки

Първият етап включва обучение на пет самотни майки. Жените, които ще получат шанс за гъвкаво работно време и професия, която харесват, са на възраст между 17 и 44 години.

Самотното родителство в последните години се разширява. Над 90% от самотните родители са жени, информират от Българския фонд за жените. И докато в ЕС под половината са застрашени от бедност или социално изключване, данните за страната ни сочат, че 72% от 360 000 самотни майки в България са на прага на бедността, а близо 80% от тях са принудени да се грижат за децата си напълно сами.

Те са единствен източник на доходи в семейството, а отсъствието на заетост, недостатъчните финансови приходи от труд и издръжки, високата степен на риск от безработица и практикуването на нископлатени трудови дейности са сериозна предпоставка за попадането на техните деца в състояние на детска бедност.

Майки, които отглеждат децата си сами, в риск от бедност и преживели насилие, ще получат нова професия. Целта е да има по-сигурно бъдеще за тях и за децата им, информират от новата програма на Българския фонд за жените - "Шанс за невидимите супер-майки".

Първият етап включва обучение на пет самотни майки. Жените, които ще получат шанс за гъвкаво работно време и професия, която харесват, са на възраст между 17 и 44 години. Децата им са между 6 месеца и 4-годишна възраст.

От фондацията ще платят курс, който майките избират сами за придобиване или повишаване на професионалната квалификация. Петте жени ще получат и кариерна консултация, психологическа подкрепа, грижа за техните деца.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари