понеделник, 16 април 2018, 14:30 ч.

По време на лекция в УНСС

РАДЕВ С НОВИ КРИТИКИ: България прилича на строителна площадка! Крайно време е да включим прожекторите

BNews.bg

РАДЕВ С НОВИ КРИТИКИ: България прилича на строителна площадка! Крайно време е да включим прожекторите

Лайтмотив на изказването му стана знаменитата реплика на Гьоте "Светлина, повече светлина", която държавният глава цитира на немски.

Нова серия от критики срещу управлението на страната, корупцията, сринатото доверие в съдебната система и западащото ниво на образованието отправи президентът Румен Радев по време на лекция пред студенти от УНСС.

Лайтмотив на изказването му стана знаменитата реплика на Гьоте "Светлина, повече светлина", която държавният глава цитира на немски.

„В момента България прилича на строителна площадка. Някакви хора носят материали, други ги крадат, защото е тъмно. Едни хора строят магистрали, а след тях остават дупки, защото е тъмно. Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения, заяви Радев. Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици, каза той.

Според него основните цели на страната са да изкореним бедността, да овладеем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Но не по-малко важен е механизмът, по който ще бъде постигната тя: с устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността.

Радев добави, че искрено желае България да има силен и успешен парламент, но по думите му, когато има чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, и съответно влияе негативно и на бизнес средата.

Президентът обрисува следната картина за корупция по високите етажи: 

Едни и същи фирми печелят обществени поръчки. От 10 фирми накрая остава една. Фирми с неясна собственост и капитали изкупуват енергопреносната мрежа. Това разкрива неспособността на държавата да защити обществения интерес.

„Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е пряко свързана с политиката. Не трябва да забравяме, че успехът на всяка политика се измерва с ползите за обществото. България е най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. Българските пенсионери мизерстват“, добави той.

Президентът посочи, че би подкрепил всяко правителство, което издигне като приоритет политики за образование и ги превърне в действие. Ще работя с ентусиазъм с това правителство, за което такива политики са приоритет и вътрешна потребност, каза той.

Държавният глава си припомни, че през последните три години е посещавал два пъти Израел и е разглеждал тяхната система за придобиване и анализ на информация за обекти, както и системата за изследване Cyber city. "Прилича на български техно парк, но не точно, като вътре работят всякакви млади хора – студенти, инженери, анализатори. Вътре се неутрализират кибератаки, формират се печеливши стратегии за защита и др. и в реално време се следи не просто физическото състояние на цялата енергийна система, но и какви кибератаки се извършват в момента по нея и как върви тяхната неутрализация. Влязохме и в център с една голяма електронна карта на света, където в диаграми се показваше информация за кибератаките по целия свят и други интересни процеси. Запитах се за какво му е на малък Израел да следи информацията и да знае какво се случва от Хонконг през Париж до Сиатъл. Отговорих си, че в съвременния дигитален и глобален свят няма малки и големи държави. Има държави с големи и с малки амбиции. (...) Затова пожелавам на младите хора да открият своите амбиции и да успеят да ги осъществят“, каза президентът.

Ударът над Сирия

Радев коментира и въздушния удар над Сирия, осъществен от САЩ, Великобритания и Франция. Според него основният ефект от ударите е върху ООН, защото организацията е все по-често пренебрегвана, а никой не може да я замести. Той добави, че такива конфликти се измерват чрез ефекта им. В случая военният ефект е пренебрежителен, финансовият е минус половин милиард, а политическият е основно вътрешен за държавите участнички, каза Радев.

"Политиците все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират политическите си амбиции. Но трябва да те има предвид, че тази техника се управлява от хора с техните настроения и страхове. И само една грешка, и сме на прага на директен сблъсък, предупреди Румен Радев. И призова за повече диалог и по-малко употреба на оръжие.

Президентът Румен Радев отива при Владимир Путин, потвърди самият държавен глава днес след лекция пред студенти в УНСС. Посещението е насрочено за датите 21-22 май. Подготвя се и обратна визита на руския президент до края на 2018 г., въпреки че руският посланик у нас обяви, че темата ще се дискутира, когато се успокои ситуацията около Сирия.

Ще прави ли Радев партия?

Студентка попита президентът дали е възможно да се създаде нова политическа формация около него, предвид високото доверие в него. Той отбеляза, че е държавен глава на всички българи.

Но допълни:

"Ако недоверието в политическото статукво продължи да расте, ще бъдем свидетели на създаването на нови партии и аз ще разбера гражданите."

Радев преди многократно е отхвърлял възможността да оглави нов политически проект.

За стиропора и образованието

Държавният глава бе критичен и към други проекти на управляващите, сред които националната програма за саниране, като я описа като несправедлива и без осигурени механизми за контрол. И добави: 

"Нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в безнадеждност и невежество, няма радостно бъдеще.  Затова ще подкрепя всяко правителство, което издигне като приоритет политики за образование и ги превърне в действие. Ще работя с ентусиазъм с това правителство, за което такива политики са приоритет и вътрешна потребност.“

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари