понеделник, 16 април 2018, 14:41 ч.

Безплатни съвети

Цацаров пак отвори очите на Цецка и сие: Опасните престъпници - само в един, но строго охраняван затвор!

BNews.bg

Цацаров пак отвори очите на Цецка и сие: Опасните престъпници - само в един, но строго охраняван затвор!

Снимка: БТА


Най-опасните престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор - технически обезпечен и с изключително високо ниво на сигурност, заяви Сотир Цацаров.
Така главният прокурор коментира бягствата на затворници докато присъствана награждаването на абсолвенти в Юридическия факултет на ПУ ”Паисий Хилендарски” по повод 16 април  - Ден на Конституцията и на юриста. 

„Не мисля, че от всичко това, което се случи в затвора в София, трябва да бъдем изненадани, рано или късно това щеше да се случи по ред причини”, призна той пред журналисти в Пловдив. 

Той посочи, че в сектора задължително трябва да има реформа. Нещо, за което от години служителите на затоворите говорят, стачукват, протестират, но няма окй да ги чуе. Едва сега мързеливата правосъдна министърка от няма накъде се реши да поговори ноистина с тези хора и да си отпуши ушите за проблемите в сектора. Какво ще направи обаче е съвсем друга тема.

Според Цацаров трябва да се инвестира в сигурността на местата за лишаване от свобода, защото сегашното състояние на затворите е извън всякакви нормални стандарти. 

"Няма нищо лошо, нищо нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост, както и че всички затворници с такъв режим трябва да бъдат с униформи и трябва да бъдат при абсолютно еднакви условия. Докато това не се постигне, докато не се осигури необходимото материално и техническо осигуряване на надзирателите, всичкото това ще се повтаря всеки и всеки път", каза още Цацаров. 

Според обвинител номер 1 надзирателите с основание протестират за ниските си заплати и срещу недостатъчното щатни бройки. Той подчерта, че трябва да се увеличи броят на служителите, както и парите им, защото ниските възнаграждения водят до текучество, незаети места и корупционни практики. 

"В момента има затвори, в които един надзирател отговаря за 19 лишени от свобода, но в други съотношението е 1/20, 1/49", посочи Цацаров. 

По думите му в продължение на близо 10 години думата съдебна реформа се повтаря непрекъснато, но никой не помисля за реформа в затворите, която не била по-сложна.

"Не ми е известно до този момент МВР да е постигнало напредък в разследването на бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор (за което ще бъдат наказани 14 служители - б.р.)", закопа той и вътрешния министър Валентин Радев, който наивно призна, че от година МВР е знаело за бягството, т.е. по време на неговото началство, но нищо не са направили, за да го предотвратят.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари