понеделник, 16 април 2018, 16:03 ч.

Първи опит

Горанов даде едно рамо на Москов по делото за ваксините и процесът не започна

BNews.bg

Горанов даде едно рамо на Москов по делото за ваксините и процесът не започна


Специализираният наказателен съд не даде ход на първото заседание по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски. Те двамата заедно с още трима служители на държавната фирма "Бул Био" са обвинени за дарените от Турция ваксини.

Бившият здравен министър е обвиняем за това, че на 9 юли 2015 г. е приел като дарение от турското здравно ведомство 100 000 дози ваксина за деца "Пентаксим" и 100 000 дози ваксина за Хепатит Б - "Еувакс Б". Те обаче не били разрешени за употреба у нас. Така, според прокуратурата, Москов ощетил бюджета с 325 233,87 лв. 

Второто обвинение срещу Петър Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г. улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" в размер на 427 788,31 лв. с ДДС. 

Процесът обаче днес бе отложен заради изпратено до съда писмо на Министерство на финансите, според което, че министерството няма претенции срещу подсъдимите. 

Освен това се оказа, едната от съдебните заседатели - Албена Кръстева, е участвала като експерт в заключение по дела, по които страни са били "БулБио" и митниците. Това даде повод на част от защитата да изрази мнение, че не може едни и същи хора да са и вещи лица и съдебни заседатели. Затова и тя ще бъде сменена. В крайна сметка Кръстева си направи самоотвод. 

Следващ опит за ход на процеса ще бъде на 18 юни. 
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари