петък, 20 април 2018, 10:28 ч.

Ексклузивно в Би Нюз

Димитър Байрактаров: Къде отидоха парите от 530 хиляди инвалидни пенсии?

BNews.bg

Димитър Байрактаров: Къде отидоха парите от 530 хиляди инвалидни пенсии?


През 2015 година народният представител Димитър Байрактаров започва пълна проверка на изплащаните инвалидни пенсии. Целта му е да се пресекат злоупотребите и парите да отидат най-вече за деца с увреждания. Байрактаров води битката абсолютно сам и не получава никаква подкрепа от патриотарите, които по-късно яхнаха неговия труд и идеи, но е видно, че не знаят как да ги развият.

Би Нюз потърси за коментар Димитър Байрактаров:
Би Нюз - Г-н Байрактаров, Вие бяхте човекът, който постави на масата темата с инвалидните пенсии през 2015 г., какво успяхте да постигнете тогава?
Димитър Байрактаров - Да, това беше време на много труд и денонощна работа! От патриотичния фронт нямаше никаква подкрепа и никой не си мърдаше пръстта да помогне поне малко. В началото изгубихме много време да се подреди информацията, тъй като тя се предствя умишлено в разпилян вид. Тогава установихме, че НОИ изплаща години наред почти един милион броя инвалидни пенсии. Това, което направихме с мои приятели експерти, е да изработим текст в Кодекса за социално осигуряване (КСО), чрез който да дадем на НОИ инструмент за контрол и спиране на пенсии.

Б.Н. -  Какво точно променихте през 2015 г. и проработиха ли тези промени?
Д.Б. - Създадохме нова точка 5 на чл.95,ал.1 от КСО със следния текст -"Пенсията се спира, когато пенсионерът не спазва предписанията на органите на експертизата на работоспособността по отношение на противопоказаните условия на труд". За да се приеме това изречение в КСО не можете да си представите каква битка беше в парламента! Тогава ги обвиних, че не желаят да приемата промяната, тъй като някой просто прибира тези пари и се случи чудо! Промяната бе приета, но с условието да започне да действа от първи януари 2016 г. Казах си и това е нещо.

Б.Н. - Да разбираме ли, че е имало сили, които са се възползвали от този паричен ресурс и са ощетявали деца с увреждания, въобще хората с увреждания, които имат нужда от тези средства? Какво се случи с тази Ваша поправка в КСО?
Д.Б.- Точно това трябва да имате предвид. С поправката в КСО обаче беше по- интересно. През септември 2016 г. се обадих по телефона на НОИ да ми дадат справка от прилагането на новия текст в КСО, свидетел на това мое обаждане беше Славчо Атанасов, надявам се, че няма да се отрече от истината, но в политиката всичко е възможно.

Б.Н. - Какво ви отговориха от НОИ?
Д.Б. -  В началото мрънкаха, сякаш не разбират какво питам, а след това ми заявиха, че са спряли само 3 пенсии! Щях да си изпусна телефона! От държавата просто не желаеха да изпълнят закона и да пресекат източването на системата. Тогава си разменихме много остри реплики с НОИ и някои отговорни лица. 

Б.Н.- Но това, което разказвате е скандално! Такова лицемерие и такава безотговорност по отношение на хората с увреждания няма никъде по света. Вероятно затова майката, която е разплакала премиерът Борисов, напуска България?
Д.Б. - Тази майка се казва Красимира Обретенова и съм правил телевизионно предаване с нея и още две майки от Добрич преди осем години. Снимките, които бях направил с децата за първи път ги видях по време на самото предаване. Не издържах и сълзите ми протекоха в ефир. Пазя си и двете ангелчета, които Красимира продаваше на коледен базар в парламента, те са ръчно изработени с цел набиране на средства, но аз ги пазя ;, за да ми напомнят, че още нищо не се е променило за осем години. Днес обаче от новините разбрах, че НОИ е дал справка за броя на инвалидните пенсии, в която се твърди, че този брой е 415 хиляди броя пенсии. Веднага питам къде са парите от останалите 535 хиляди броя пенсии?

Б.Н. -  Искате да кажете, че от НОИ са обявили, че изплащат над 500 хиляди броя пенсии по-малко? Но това са милиони левове, не е ли така?
Д.Б. - Точно така бе обявено в новините на една от телевизиите. И да, става въпрос за милиони левове. На човек като мен, който се е занимавал с тази материя , няма как да му убегне тази важна информация, която затвърждава моите подозрения, които изложих в началото на нашия разговор. Вероятно са приложили в действие и моята поправка в КСО, защо още тогава имахме подобни изчисления за ефекта от прилагането на поправката. Сега е важно НОИ да кажат за какво и как са насочени тези пари?

Б.Н. -  Г-н Байрактаров, един последен въпрос? Вие сте човек, който е доказал експертизата си и познавате проблемите на  системата, някой потърсил ли ви е за съвет за мнение поне?
Д.Б. -  Не, никой не ме е търсил, защото високомерието е огромно в тези хора, които би трябвало да ме потърсят! Освен това те са същите, към които съм имал подозрения, че са спомагали за източването на системата. Запомнете, на управляващите не им трябват знаещи и кадърни хора, на управляващите им трябват послушни и незнаещи изпълнители, а всичко това води до бедност и разруха на държавата! Искам само да кажа, че за хората с увреждания трябва още много работа да се свърши и трябва да се приемат още няколко нови и много важни закона, но не виждам никакви индикации за това от управляващите!   
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Ваня - 12:51, 20 апр.

    Да вече ясно се вижда каква гротеска са патриотарите без Димитър Байрактаров. Този човек ги носеше на гърба си в парламента, а мижитурките са пълнили гушки, докато Байрактаров е работил за народа!

  • Мариана - 11:24, 20 апр.

    Димитър Байрактаров наистина бе много отговорен депутат и работеше за народа. Всичко, което е написано в интервюто е истина. Истина е и, че ни управляват некадърници и неграмотни мутри, а кадърните са изхвърлени и постепенно напускат България!

Напиши коментар

Коментари